Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zullen we eens ophouden met elkaar te krabben?

Vrouwen kunnen elkaar beter steunen dan onderuithalen. Waarom vallen vrouwen elkaar zo snel af en veroordelen ze elkaar toch zo snel, terwijl ze veel verder zouden komen als ze elkaar steunen? Journalisten Daan Borrel en Milou Deelen zoeken het uit in hun nieuwe boek Krabben. De titel is een verw...

Zullen we eens ophouden met elkaar te krabben?

Vrouwen kunnen elkaar beter steunen dan onderuithalen.

Waarom vallen vrouwen elkaar zo snel af en veroordelen ze elkaar toch zo snel, terwijl ze veel verder zouden komen als ze elkaar steunen? Journalisten Daan Borrel en Milou Deelen zoeken het uit in hun nieuwe boek Krabben.

De titel is een verwijzing naar het krabbenmand-effect: een krab in haar eentje is uitstekend in staat uit een mand te klauteren. Maar in gezelschap wordt ie geheid door de rest weer naar beneden getrokken.

Het boek gaat over hoe dat (onbewust) werkt. Zowel op hoge posities als een topvrouw het haar vrouwelijke teamgenoten moeilijk maakt om de enige vrouw in de directie te blijven, als op de winkelvloer, waar collega's een harde werkster het leven zuur kunnen maken, uit angst negatief bij haar af te steken.

Het rare is dat dit geen aangeboren trekje is, vrouwen zijn niet per se jaloers op elkaar of hekserig tegen elkaar. Het is meer aangeleerd gedrag: de samenleving bepaalt dat deze negatieve eigenschappen bij vrouwen horen en dat het normaal is om elkaar te veroordelen. En hoe langer die mythe in stand wordt gehouden, hoe minder gang er in de emancipatie zit.

Angst en onzekerheid spelen hierin een rol, net als pech: vrouwen worden 'gekrabd' door mannen én vrouwen, terwijl vrouwen zelden naar mannen krabben. Wat ook meespeelt, is dat het aan de top nog altijd een mannenwereld is. Een vrouw is al genoeg tijd en energie kwijt aan zich daar handhaven, andere vrouwen binnenhalen kan dan net een stap te ver zijn. Mannen zullen het ophun beurt niet snel aanmoedigen, het patriarchaat heeft er geen belang bij dat vrouwen de handen ineen slaan.

Een en ander brengt vrouwen niet verder op het gebied van goede banen en gelijke behandeling en beloning. De mannen hebben het beter begrepen, met hun 'old boys netwerk'. Succes krijg je namelijk door anderen te helpen, je netwerk uit te breiden en zo in je eigen gunfactor te investeren.

Het is wetenschappelijk bewezen door de universiteit van Californië: werkende vrouwen die nauwe banden onderhouden met ongeveer drie andere vrouwen, hebben hogere en beter betaalde functies dan vrouwelijke leeftijdsgenoten die niet zo’n warme band hebben met andere vrouwelijke professionals. Niets houdt je tegen #sisterhood

Zó kan het ook

  • Val andere vrouwen nooit af.
  • Praat onderling niet in het negatieve ('Wat zijn we toch dik / zwak / lelijk / slap'), zelfverlaging levert niets goeds op.
  • Zorg dat andere vrouwen zich gezien en gehoord voelen.
  • Gun een andere vrouw de eer als ze iets goed doet – wie de zon in het water kan zien schijnen, krijgt er veel goodwill voor terug.
  • Maak vrouwelijke collega's een compliment over goed werk.
  • Attendeer vrouwen op vacatures binnen het bedrijf.
  • Moedig vrouwen aan de lat hoog te leggen, ze zijn 'vaak veel te veel geneigd zich klein te maken en te denken 'dat kan ik niet'.
  • Ontferm je over vrouwelijke nieuwkomers en stagiaires, voor hen is het prettig iemand te hebben die ze wegwijs maakt en coacht. Ook dat krijg je uiteindelijk terug.
  • Vind solidariteit in samen slagen in plaats van samen klagen en falen.

Foto's (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in