De schrijver en presentator was regelmatig te gast bij De Wereld Draait Door.
Er is veel gebeurd sinds de Volkskrant een reportage publiceerde over Matthijs van Nieuwkerk's tirannieke gedrag achter de schermen van De Wereld Draait Door.
Staatssecretaris Uslu eiste van de NPO een actieplan, regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer drong aan op een onafhankelijk onderzoek (en kreeg haar zin) en Van Nieuwkerk legde per direct zijn werkzaamheden neer voor BNNVara.
'HIJ IS VERDRIETIG EN OOK WEL OVERROMPELD'
Hoe is het met de man in kwestie, die jarenlang een succesvol programma maakte en zo heel veel reclamegeld voor de publieke omroep binnensleepte? Özcan Akyol is met hem bevriend en belde Matthijs nadat het tien pagina's tellende artikel was verschenen. "Hij maakte een aangeslagen indruk", zegt hij in Oranjewinter. "Hij is verdrietig en ook wel overrompeld. Ik denk niet dat hij had gedacht dat het zo groot zou worden."
Volgens Akyol werd de eerste verklaring die Matthijs naar de Volkskrant stuurde niet goedgekeurd. "Hij noemde daar namen in van andere mensen en dat werd niet gewaardeerd door de omroep. Hij moest een nieuwe reactie sturen waarin hij meer spijt betuigde. Hij heeft er wel echt spijt van."
'IK DENK DAT HIJ ZICH IN DE STEEK GELATEN VOELT. IK VIND HET ZIELIG VOOR HEM'
Zelf was Akyol vaak tafelgast bij DWDD, maar hij heeft nooit iets gemerkt van de slechte sfeer achter de schermen. Hij vertelt dat de redactie helemaal afgezonderd zat en dat je als gast om ’6 uur, kwart over zes’ aankomt, om vervolgens van 7 tot 8 uur de show te doen en dan na een drankje weer weg te gaan. "Hoe hadden wij dat moeten weten? Het was een onaangename verrassing." Toch voelt Özcan Akyol mee met Van Nieuwkerk. "Ik denk dat hij zich in de steek gelaten voelt. Ik vind het zielig voor hem."
Ook bij Jinek reageerde Eus met enige nuance op de kwestie. Hij stelde toen dat "als het gaat om de legacy van het programma, dat we nu wel heel erg één kant op gaan." Volgens hem had het programma niet vijftien seizoenen door kunnen gaan ’als het echt zo erg was dat het niet te verdragen was."
"Er moeten ook goede en mooie dingen daar gebeurd zijn." Volgens hem hebben veel redacteuren gezegd dat het "een fantastische leeromgeving" voor ze was, "en dat is nu een bijzinnetje geworden in duizenden en duizenden woorden."
Foto (c) ANP
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- ANP