Monique des Bouvrie 'heel verdrietig' over rechtszaak erfenis

Monique des Bouvrie

Monique des Bouvrie vindt het ’enorm verdrietig’ dat zij samen met haar kinderen, zoon Jan junior en dochter Bo, tegenover de oudste kinderen van haar overleden man Jan des Bouvrie in de rechtbank staat. Dat zei de weduwe van de interieurontwerper maandag in de rechtbank in Lelystad, waar een kort geding diende.

Monique des Bouvrie
© -

Dochter Nicole en zoon Jean-Marc uit het eerste huwelijk van Jan hebben beslag laten leggen op de villa ter waarde van 10 miljoen euro van de in 2020 overleden ontwerper, omdat zij ontevreden zijn over de manier waarop de erfenis van hun vader verdeeld wordt. Dat beslag hoopte Monique eraf te laten halen, om de villa te kunnen verkopen. 

"Ik vind het enorm verdrietig hoe we nu tegenover elkaar zitten", zei Monique zodra zij de beurt kreeg om iets te zeggen. "Het was de laatste wil van mijn man." Haar zoon, Jan junior, noemde het ook "heel verdrietig allemaal."

Bo des Bouvrie
© ANP

Nicole leek aan de woorden van Monique te twijfelen. Nicole reageerde daar afwijzend op. "Ik hoor Monique zeggen dat ze het verdrietig vindt, maar we hebben in de afgelopen twee jaren geen woord met elkaar gewisseld." Alleen met Moniques zoon Jan heeft zij de laatste tijd nog contact gehad, zei ze.

Nicole en Jean-Marc gaven aan veel wantrouwen te voelen richting Monique. Dat komt onder meer omdat zij twijfelen of hun vader, die vlak voor zijn dood nog een wijziging liet doorvoeren in zijn testament, "wist wat hij wijzigde." Volgens de twee is het in strijd met wat hun vader heeft verteld en past het niet bij "de relatie die ze met hem hadden".

Jan des Bouvrie
© Brunopress

Hun vader (hier in 2017) leed namelijk aan dyslexie en kon niet goed lezen, stelde hun advocaat Menno van Gaalen. Ook sprak hij van onder meer een gebrek aan inzicht in het testament. De rechter reageerde dat een notaris altijd moet controleren of iemand wilsbekwaam is, dus of iemand weet wat hij tekent. De broer en zus willen het beslag beëindigen mits "er een vervangende zekerheid wordt aangeboden."

Marjolein Hees, de advocaat van Monique, Bo en Jan junior, stelde dat de twijfel aan wilsbekwaamheid "een nieuw punt" is en dat haar cliënten dat "van zich werpen."

Monique Jan en Bo des Bouvrie
© ANP

Hoewel Monique en haar kinderen (rechts Bo met haar ouders in 2011) begrip hebben voor de eis van de twee oudste kinderen, vinden zij dat Nicole en Jean-Marc hun deel van de erfenis hebben gekregen.

Beide partijen hebben geprobeerd er samen uit te komen, maar uiteindelijk bleek een gang naar de rechter de enige optie. De oudste kinderen betreuren het dat het niet is gelukt om er onderling uit te komen.

Ook stelde Hees dat Monique en haar zoon Jan niets hebben gedaan om wantrouwen te voeden en altijd goed hebben willen overleggen. Nicole en Jean-Marc willen nu meer "dan waarop zij recht hebben", stelde hun advocaat. De vordering is pas bij overlijden van Monique opeisbaar en de oudste kinderen willen "zekerheid" halen waar ze geen recht op hebben, aldus Hees.

De rechter doet op 6 februari uitspraak over het beslag.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in