• Celebs

Matthijs van Nieuwkerk onder vuur om angstcultuur

Matthijs van Nieuwkerk onder vuur om angstcultuur

Het was geen pretje om op de redactie van DWDD te werken.

Hoe olijk, vrolijk en rap van de tong de gastheer ook was, bij de talkshow De Wereld Draait Door heerste jarenlang een ongezonde werksfeer, waardoor tientallen werknemers ziek uitvielen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Het ging dan om 'extreme woede-uitbarstingen en vernederingen'.

De krant sprak voor het onderzoek met ruim zeventig medewerkers van de talkshow. Ruim vijftig van hen kwalificeren het gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk en enkele eindredacteuren als grensoverschrijdend.

'Het gevoel was: de zeis kan altijd onverwacht vallen'

Het ging om extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen, die ervoor zorgden dat er een angstcultuur in stand werd gehouden. "Het gevoel was: de zeis kan altijd onverwacht vallen", zegt een redacteur. "Zonder dat je wist waarom. Lang bij DWDD werken was het ultieme recept voor een burn-out."

De krant beschikt ook over medische dossiers, communicatie met advocaten, vertrouwelijke mails, conversaties uit appgroepen en vaststellingsovereenkomsten die de verhalen van de medewerkers onderbouwen.

BNNVara greep nooit fundamenteel in

De Vara (later BNNVara) is door de afdeling personeelszaken door de jaren heen meermaals gewaarschuwd voor de ongezonde werksfeer bij zijn succesprogramma, maar greep nooit fundamenteel in.

De omroeptop heeft de afgelopen maanden 'zeer indringende gesprekken' gevoerd met Van Nieuwkerk, die sinds het einde van DWDD andere programma’s voor de omroep maakt. In die gesprekken heeft hij volgens BNNVara erkend grenzen over te zijn gegaan. "Dat is voor ons van essentieel belang", zegt directeur-content Suzanne Kunzeler.

Eerste reactie Van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk reageerde aanvankelijk niet op vragen van de Volkskrant, maar kwam na het lezen van de reconstructie van de krant met een verklaring. Hierin betuigde hij geen spijt en reageerde hij ook niet op het feit dat zo veel medewerkers ziek uitvielen. BNNVara liet daarop weten: "De reactie van Matthijs stelt ons teleur en dwingt ons tot beraad."

Tweede reactie Van Nieuwkerk

In een latere reactie liet Van Nieuwkerk volgens de krant weten dat het hem spijt. 'Nu zitten we met een aantal ongemakkelijke gedane zaken. Die nemen helaas geen keer, maar stemmen wel tot nadenken. Deze spiegel blijft in mijn kamer hangen.'

'Draconische karikatuur'

Van Nieuwkerk noemt het artikel van de Volkskrant 'tegelijkertijd ook een draconische karikatuur van vijftien jaar DWDD'. 'Zeker, ik was fanatiek, ­eigenwijs en streng. En ik kon af en toe lelijk uit mijn slof schieten. Waardeloos. Maar ik ben nu gemakshalve ­teruggevouwen tot een Eeuwige Driftbui. En dat was ik dacht ik niet', aldus van Nieuwkerk, die jarenlang een van de best betaalde presentatoren van de NPO was.

Foto (c) BNNVara

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in