Guus Meeuwis: 'Ik kijk graag omhoog. Dus niet achteruit'

Guus meeuwis manon
© Nouveau

Guus Meeuwis (51), net een nieuw album uit, zag op tegen vijftig worden, maar heeft de levensfase inmiddels helemaal omarmd.

"Ik besefte toen dat ik door die leeftijd ben gaan denken: goh, wat wil ik nog?" zegt hij in het AD. "En daarop besloot ik om volgend jaar te stoppen met mijn jaarlijkse show Groots met een zachte G. Ik heb er veel met Manon over gepraat, met mijn bandleden – we zijn als familie. Die zeggen dan heel mooi: het is jouw keuze. Maar ik, en zij, weten ook dat ik zoiets niet voor niets aankaart. Ik heb die keuze niet gemaakt omdat ik het beu was, maar omdat ik zin heb in nieuwe dingen." 

Zonnebloem

Vreest hij niet spijt te zullen krijgen? "Er zullen vast dagen zijn waarop ik denk: wat heb ik nou toch gedaan? Maar over het algemeen kijk ik nooit zo terug.’ Guus vergelijkt zich met een zonnebloem: "Ik probeer zo snel mogelijk naar het licht te draaien. Niet dat ik geen moeilijke dingen heb meegemaakt, ik ben ook gescheiden, ik heb ook mensen om me heen verloren, maar ik kijk wel graag omhoog. Dus niet achteruit."

'Leuke zorgen'

Vijftiger zijn betekent in Meeuwis' geval opgroeiende kinderen hebben, van 22, 19, 16 en 13. De oudste twee zijn de deur uit. Over het vaderschap zegt hij: "Ik heb vier kinderen. Dus vier grote zorgen. Maar wel vier heel leuke zorgen. Het gaat ook echt van klein naar groot, van: ‘heb je licht op je fiets’ tot ‘denk goed na over wat je wilt in het leven, hoe je dat wil gaan doen’. Wij kunnen ze helpen, maar gaan het niet voor ze regelen. En ook: laat ze maar fouten maken. Het is een illusie dat ik ze daarvoor kan behoeden. Laat ze maar, kijken wat het brengt. En laat ze ook maar weten dat ze altijd veilig zijn bij ons."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in