Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Fran Drescher: hoe The Nanny voor heel Hollywood heeft gezorgd

Fran Drescher is nu de vrouw van zes miljard dollar - zó zorgde The Nanny dat haar Hollywood collega's een betere deal hebben gekregen.

SAG-AFTRA President Fran Drescher (C)

Maak kennis met de vrouw van $ 6 miljard.

'She had style, she had flair, she was there, That's how she became The Nanny.' Zo kent de wereld Fran Drescher (66), die in de jaren negentig een enorme hit had met de door haarzelf verzonnen comedy The Nanny.

Nieuwe vakbondsvrouw

Als Fran Fine mag ze dan misschien niet de snuggerste zijn geweest, Fran heeft wel haar sporen verdiend als producer, regisseur en scenarioschrijver. En in september 2021 werd ze gekozen tot voorzitter van de SAG-AFTRA, de bond van acteurs en anderen binnen de media- en entertainmentindustrie.

Getty Images

Ze wist op dat moment nog niet wat ze voor haar kiezen zou krijgen: een lange  Hollywoodstaking (zes maanden, met de schrijversstaking erbij opgeteld). Maar ze ging ervoor, hield er met haar team de moed erin bij stakers die niet meer wisten hoe ze moesten rondkomen (rijke sterren vulden een pot waaruit collega's die achter de schermen werken het hoofd boven water konden houden), protesteerde mee en praatte zich een slag in de rondte.

Vasthoudende Fran

Belangrijkste wapenfeit is misschien nog wel dat ze zich niet liet intimideren door de machtige studiobazen die keer op keer met 'beledigend lage' voorstellen kwamen. Dreschers vasthoudendheid voor een betere vergoeding rond streamingdiensten en maatregelen rond AI heeft de studio's sinds mei zo'n 6 miljard dollar gekost, zo wordt geschat. Bronnen binnen de commissie omschrijven haar als 'ongelofelijk slim, fel en toegewijd'.

Het driejarige contract dat getekend is, heeft volgens de vakbond een waarde van meer dan 1 miljard dollar (930 miljoen euro). De vakbond liet in een persconferentie in de nacht van vrijdag op zaterdag weten dat het minimumloon voor acteurs met 7 procent stijgt. Ook is er een bonus voor succesvolle producties afgesproken met streamingdiensten als Netflix en Disney+. Dat levert acteurs en de bond 40 miljoen dollar (ruim 37 miljoen euro) per jaar op.

Afspraken over AI

Er zijn ook afspraken gemaakt over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) door grote filmstudio’s. Volgens de vakbond mag een door AI gemaakte gelijkenis van een acteur alleen worden gebruikt als die persoon daar ook voor betaald krijgt. De betaling moet even hoog zijn als wanneer een acteur in levende lijve aanwezig is.

Twee stakingen

Door het einde van de acteursstaking kan Hollywood voor het eerst sinds mei weer op volle toeren draaien (de scenarioschrijvers begonnen al eerder met staken). Door de twee stakingen lag de Amerikaanse entertainmentindustrie grotendeels stil wat betreft films en series. Acteurs waren niet alleen gestopt met spelen, ze werkten ook niet mee aan de promotie van al afgeronde producties. 

Getty Images

"Uiteindelijk ging het niet meer om geld", zegt Fran. Zo geeft ze als voorbeeld dat bekende en onbekende acteurs nu even goed beschermd zijn tegen het gebruik van AI. "Iedereen liep hetzelfde risico om nutteloos te worden en dat moest worden gestopt. Het was een wild paard dat een zadel nodig had en waarvan de teugels zo snel mogelijk moesten worden aangetrokken."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Celebs
  • Getty Images