Deirdre Carasso is directeur van het Stedelijk Museum Schiedam

Deirdre Carasso is directeur van het Stedelijk Museum Schiedam

'Laatst stond ik hier te boksen tegen een kunstenaar.'

Ze kunnen niet wachten tot hun musea en theaters weer open mogen. Tot die tijd vertellen zes vrouwen uit de kunstwereld over hun liefde voor het vak. Aan het woord in de derde aflevering: Deirdre Carasso, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam ('een museum waar je kunt ook níet mooi mag vinden', zoals ze er zelf zeggen).

Deirdre Carasso is directeur van het Stedelijk Museum Schiedam

‘Mensen noemen mij wel eens onconventioneel. Mijn missie: met het Stedelijk Museum Schiedam echt een huis in de straat zijn. Ik rek daarin graag de grenzen op, want ik vind het superbelangrijk dat een museum een plek is waar mensen elkaar ontmoeten die elkaar normaal gesproken niet zo snel tegenkomen. Dat is mijn drijfveer, want ik maak me zorgen over het oppervlakkige contact dat er is tussen verschillende bevolkingsgroepen.

Lees ook:

Kunstvrouw Hendrikje Crebolder van het Rijksmuseum:

'Eén minuut voor een schilderij kan je al raken'

Kunstvrouw Janneke Staarink van De Doelen:

'Ik leg de lat hoog en ik heb haast.'

Deirdre Carasso is directeur van het Stedelijk Museum Schiedam

Domenique Himmelsbach de Vries bij zijn werk, foto (c)  Aad Hoogendoorn

Vorig jaar sleepten we de prijs “Meest publieksvriendelijke museum van Nederland” in de wacht. Dan denk ik: “Yes, gelukt”. Bij ons kun je naar de kapper of je plant brengen als je op vakantie gaat. En in het museumcafé kun je zelf je brood snijden en betalen wat je de lunch waard vindt. Ik vind dat geweldig. En ik wil verdergaan dan het gebaande pad van alleen het ophangen van hedendaagse moderne kunst. We geven graag ruimte aan een tentoonstelling als Modest Fashion, over vrouwen die zich niet langer willen conformeren aan de esthetiek van bloot. Maar ook aan Rien Poortvliet en aan moderne kunst. Dat proberen we allemaal met elkaar te verbinden.

Deirdre Carasso is directeur van het Stedelijk Museum Schiedam

Ik boks in mijn vrije tijd. Laatst stond ik middenin het museum te boksen tegen een kunstenaar. Zij won, en krijgt nu een tentoonstelling. Mijn hoofd staat altijd aan, op zoek naar die verbinding. Soms word ik ook gek van mezelf, hoor. Ik moet weleens afgeremd worden. Maar ik wil zoveel. Ik wil laten zien dat het kan: een museum als een huis in de straat.’

Morgen op Nouveau Online: Ernestine Comvalius, directeur Bijlmer Parktheater in Amsterdam

Foto's (c) Yvette Kulkens

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in