• Celebs

De biografie van Alexandra Radius en Han Ebbelaar heet Levensdans

Alexandra Radius en Han Ebbelaar

Eén biografie over twee mensen? In dit geval kan dat.

Ze zijn nog altijd het beroemdste danspaar van Nederland: Alexandra Radius (79) en Han Ebbelaar (80). Als tieners begonnen ze in de jaren vijftig bij het Nederlands Dans Theater, in de jaren zeventig en tachtig waren ze de grootheden van het Nationale Ballet.

Alexandra Radius en Han Ebbelaar

"Soms dansten we met andere partners, maar het was het allerlekkerst om met elkaar te werken," zegt Alexandra in Trouw. "Als Han mij liftte, ademde ik altijd met hem mee."

Alexandra Radius en Han Ebbelaar

Inmiddels zijn ze na 33 jaar op topniveau te hebben gewerkt dansers in zeer actieve ruste over wie het boek Levensdans is geschreven. Het is een eerbetoon aan twee van de grootste iconen die de danskunst in Nederland heeft voortgebracht.

Alexandra Radius en Han Ebbelaar

Als enigen hebben ze bij zowel het Nederlands Dans Theater als Het Nationale Ballet successen gevierd, en ook schitterden ze bij het fameuze American Ballet Theatre in New York.

Alexandra Radius en Han Ebbelaar

Ze waren de muzen van meesterchoreograaf Hans van Manen, stonden op alle wereldpodia, en Radius was bovendien een van de vaste danspartners van de legendarische Rudolf Nureyev. "Rudolf was dól op Lex," zegt Han. "Maar ik moest haar pushen om met hem te dansen. Lex had de kwaliteiten van een wereldster. Daar heeft men in Nederland nooit goed oog voor gehad. Lex deed op een gegeven moment vijf balletten met Nureyev op één avond, samen dansten ze de hele wereld over. Dat heeft mij nooit gestoken, ik ben nooit jaloers geweest. Ik dacht: haar succes is mijn succes is ons succes."

Alexandra Radius en Han Ebbelaar

In Levensdans praten ze vrijuit over elkaar en over de mensen met wie ze hebben gewerkt, over de hoogtepunten en beproevingen in hun uitzonderlijk lange carrière, het door hen opgerichte Dansersfonds, en hun liefde die al meer dan zestig jaar duurt.

Foto's (c) Nouveau / DPG Media 2022 / Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in