Cate Blanchett: 'Je wordt gek als je met alles en iedereen rekening houdt'

Cate Blanchett

Tár: lange zit, maar een sublieme hoofdrol van Cate Blanchett.

De rol van dirigente Lydia Tár in de psychologische thriller Tár leverde Cate Blanchett een Oscarnominatie voor Beste Actrice op. Ze speelt dan ook zo overtuigend en sardonisch dat je al snel vergeet dat het fictie is.

De sterdirigente is briljant, charismatisch en geniet het privilege om als eerste vrouw ooit de Berliner Philharmoniker aan te voeren. Ook buiten de bok  bepaalt de monstrueuze maestra echter graag alles en is ze een meestermanipulator, wat #MeToo toestanden oplevert.

Blanchett had maandenlang les om geloofwaardig te kunnen dirigeren. Hoe was dat? "Geweldig," zegt ze in Knack Focus. "Al gebeurden de opnames tijdens de pandemie, en dus op afstand, wat zonde is – dirigeren draait net om adem en aanwezigheid.

Cate Blanchett Tar
© Tár

Een vriendin die me hielp, zei: je mag nog zo goed je markeringen en partituren kennen, niks kan je voorbereiden op het moment dat het geluid in je gezicht blaast.

Het is wel geen film over performen maar over repeteren, maar die paar momenten waarop het orkest voluit ging, waren fantastisch. Ik denk dat het ook voor de muzikanten een bevrijding was: tijdens de pandemie hebben ze vooral kamermuziek moeten spelen.

Cate Blanchett Tar
© Tár

Het was zo krachtig. Dat is waarom veel dirigenten op het podium blijven staan na een performance: omdat ze anders flauw vallen van de vibraties. Als dirigent sta je in het centrum van de maalstroom, om Prospero te citeren."

Cate heeft zelf als wereldberoemd actrice ook de nodige macht over anderen, maar gaat daar aanzienlijk gezonder mee om dan Lydia: "Eerlijk: er is hooguit een handvol mensen naar wie ik luister als het over mijn werk gaat."

cate blanchett
© Getty Images

"Er is nu eenmaal een waaier van opinies, en je wordt gek als je met alles en iedereen rekening houdt. Je moet een gezonde dosis zelfvertrouwen hebben, je onzekerheden afschermen, maar tegelijk durven te twijfelen, jezelf in vraag te stellen. Het is een kwestie van balans vinden. Elke dag is mijn eerste schooldag. Elke nieuwe werkdag denk ik: ik weet niets over niets. Da’s best beangstigend, zeker na al die jaren."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in