Beyoncé's leuke schnabbel: $ 24 miljoen voor één optreden

beyonce dubai 2023

Blue Ivy en controverse inbegrepen.

'Nice work if you can get it' lijkt van toepassing op de buitengewoon lucratieve schnabbel die Beyoncé aftikte in Dubai bij de opening van het nieuwe, ultraluxe hotel Atlantis The Royal. Voor een concert van 85 minuten kreeg ze 24 miljoen dollar.

De gasten – 1500 celebs als  Kendall Jenner, Michelle Keegan, Liam Payne en Jodie Kidd - van het volledig betaalde evenement werden getrakteerd op een weekend van "epicuristische feesten en verwennerijen aan het strand" en ontvingen gratis businessclass-vluchten en verblijf in het hotel.

Bey's dochter Blue Ivy (wat wordt ze groot!) deed ook nog even mee, maar helemaal zonder controverse was het eerste optreden in vier jaar van de superster niet. Mrs Carter kreeg veel kritiek omdat ze haar repertoire zorgvuldig had aangepast op de mores van de Verenigde Arabische Emiraten, waar homoseksualiteit strafbaar is.

Beyoncé zong geen enkel nummer van haar succesvolle album Renaissance uit 2022. Op dat alom bejubelde album eert ze zwarte en queer pioniers uit de house- en discoscene van de jaren 70.

In de zogenoemde 'Ballroom Culture' die begon in New York City, vonden Afro-Amerikanen en latino's binnen de lhbti-groep vrijheid op de dansvloer. Renaissance behandelt daarnaast thema's als zelfexpressie, zelfvertrouwen en hedonisme.

Beyoncé zong zelfs niet haar meest recente nummer 1-hit Break My Soul van het Renaissance-album. Op sociale media wordt met onbegrip en teleurstelling gereageerd. "Beyoncé wordt betaald voor een perstour in Dubai terwijl Renaissance gaat over ballroom culture. Het is illegaal om homo te zijn in Dubai, er staat de doodstraf op", schrijft een fan op Reddit.

Homoseksualiteit in de Verenigde Arabische Emiraten is inderdaad strafbaar en volgens de wet kan seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht worden bestraft met de doodstraf. Sinds 2015 is niemand in de emiraten meer officieel aangeklaagd voor homoseksualiteit.

Andere artiesten met plannen voor optredens in het Midden-Oosten zagen daarvan af onder druk van fans of mensenrechtenorganisaties. Zo zou rapper en zangeres Nicki Minaj in 2019 optreden op het Jeddah World Fest in Saudi-Arabië, maar besloot ze thuis te blijven nadat de Human Rights Foundation dat van haar vroeg.

Beyoncé zelf heeft nog met geen woord gerept over het optreden in Dubai en de kritiek van haar fans. Er valt ook geen reactie te verwachten, ze is van de 'never complain, never explain' school.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in