40+ stylingtips van een echte prof!

40+ stylingtips van een echte prof!

'Trakteer jezelf op een paar schoudervullingen.'

Mary Fellowes (familie van Lord Julian Fellowes, de bedenker van Downton Abbey) adviseert als veteraan in de mode-industrie onder andere Olivia Colman, Elizabeth McGovern en Scarlett Johansson, maar recentelijk ook de prinsessen van York, op het gebied van kleding. En kan heerlijk tieren over gebrek aan leuke, goed zittende kleren "voor vrouwen die niet passen in het stereotiep van de wandelende tak."

Ze is daarnaast vastbesloten om de modewereld in te laten zien dat er kleren nodig zijn voor echte vrouwen, met drukke banen, gezinnen en lichamen in alle vormen en maten: "Fashion zou deze geweldige vrouwen zichtbaarder moeten maken en moeten empoweren, in plaats van te proberen ze te laten krimpen. Middelbare vrouwen zijn de grootste doelgroep, het zijn vrouwen die iets te zeggen en iets te besteden hebben."

"Toch richt de mode-industrie zich toch vooral op lange, dunne, jonge vrouwen, dat is absurd," vervolgt Fellowes. "Volwassen vrouwen hebben niets met street sportswear en logo's en toch is dat het enige wat de grote luxe merken momenteel uitbrengen, voor klanten met aspiraties om als de Kardashians en de Hadids te worden, maar die representeren hun doelgroep helemaal niet. Ik vind dat enorm frustrerend, het is net een bank waar je als klant geen geld kunt opnemen of een verzekeringsmaatschappij die nooit uitbetaald."

Mary heeft ook nog wel wat tips voor wie als Marvellous Medior niet over een rode loper hoeft. Laat om te beginnen stiletto's links liggen: "Een hak is prima, maar niemand die lekker loopt of stevig staat op hakken van 10, 11 cm. Ik draag ze zelf ook niet, ik wil ze niet. Ik heb geen leven waarin in me door taxi's laat rijden, ik zit op een snorfiets."

En verder:

"Vergeet trends, ga voor stijl. Koop niet veel, maar koop goede kwaliteit, desnoods tweedehands. Een vintage Givenchy-jasje zal het in uitstraling altijd winnen van iets nieuws en goedkoops. Wat betreft tijdloos mooi hou ik zelf van Roland Mouret, het wat minder dure Me & Em en ook bij Reiss en Zara kun je soms goede stukken vinden."

Draag schoudervullingen

"Koop een simpel beige T-shirt met een V-hals en voeg daar schoudervullingen aan toe. Niet van die monsterlijke uit de jaren tachtig, maar discrete die een scherpe, rechte lijn aan je silhouet geven. Het transformeert je hele uitstraling en je lijkt onmiddellijk slanker."

Koop geen rechte broeken

"Als je een beetje breed in de heupen bent, kun je beter voor een bootleg of een iets uitlopende pijp gaan."

Kies de juiste ballerina's

"Weinig vrouwen zien er goed uit op heel dunne, frêle hakken, ze laten je benen verdwijnen. Heb je rondingen, dan kun je beter een schoen met wat meer substantie dragen. Ik adviseer altijd een lage enkellaars met een puntige voorkant: die ziet er zowel voor formele als informele momenten goed uit. Ook voor ballerina's geldt: kies voor een puntje bij de tenen, een ronde voorkant staat niet elegant."

Doe niet aan doorzichtig

"Dunne tops doen niets voor je als je rondingen hebt. Je beha is erdoor te zien en die trekt weer de aandacht naar je rugvet. Draag liever iets met wat meer structuur en zorg voor een goede beha. Heb je een grote cups, dan wordt het onherroepelijk een grote beha: brede schouderbanden, brede rugband, het verandert je hele houding en laat je kleren beter zitten. Shape wear kan ook wonderen doen."

Rustig aan met sieraden

"Er is meestal geen dialoog tussen de kleren die een vrouw draagt en haar sieraden. Draag geen sieraden omdat je ze altijd draagt. En kies niet te petieterig, een of twee stukken die een statement maken, maken meer indruk."

Dág stomerij

"Kleding die naar de stomerij moet is lastig, duur en slecht voor het milieu. Doe het jezelf niet aan."

80-denier? Doen!

"Zwarte panty's in minder dan 80-dernier zien er niet uit. In huidskleur houd je ze juist doorzichtig en kies je een beetje glans, mat ziet er oma-achtig uit."

Fluweel

"Wat betreft avondkleding: strapless flatteert niemand boven de dertig. Je oksels zouden nooit te zien moeten zijn. Fluweel staat vrouwen van middelbare leeftijd prachtig, het is rijk en zeer vergevingsgezind."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in