Cabaretier en schrijver Wim de Bie (83) overleden

Wim de Bie
© ANP

Satiricus Wim de Bie is op 83-jarige leeftijd overleden. De VPRO meldt dat hij vandaag thuis in Den Haag in het bijzijn van familie overleed. Hij was al langere tijd ernstig ziek.

Van Kooten en De Bie
© Brunopress

"Wat Wim de Bie voor onze omroep heeft betekend, als onderdeel van het duo Van Kooten en De Bie en als zelfstandig programmamaker kan niet worden onderschat", schrijft de VPRO in een eerste reactie op het overlijden. Op de foto: Van Kooten & De Bie als het Simplistisch Verbond. 

‘Voor meerdere generaties progressief denkende Nederlanders heeft Wim de Bie het geweten aangesproken. Hij deed altijd een appèl tot nadenken en beschaving, en niet achter de massa aanlopen’, zegt algemeen directeur VPRO Lennart van der Meulen. ‘En dat met het unieke gevoel voor humor dat het werk van Van Kooten en De Bie kenmerkte.’

Van Kooten en De Bie
© Brunopress

De naam van Wim de Bie is onlosmakelijk verbonden met die van Kees van Kooten, met wie hij jarenlang een duo vormde op radio en televisie. Samen maakten ze programma's als de Klisjeemannetjes, Het Simplisties Verbond, Koot en Bie en Keek op de Week, waarin ze commentaar gaven op het nieuws.

Van Kooten en De Bie
© Brunopress

Daarbij maakten ze regelmatig gebruik van typetjes, zoals de door De Bie gespeelde verlegen en wat angstige meneer Foppe, kluizenaar Walter de Rochebrune, vakbondsleider Aad van der Naad en de alcoholische zwerver Dirk.

Het duo verrijkte de Nederlandse taal met woorden als 'regelneef' en 'doemdenken' en uitdrukkingen als 'mozes kriebel', 'hou je d'r buiten, Cock' en 'op hun pik getrapt'.

Van Kooten en De Bie
© Brunopress

Vorige week was het 25 jaar geleden dat het duo hun tv-afscheid aankondigde: op 22 maart 1998 maakten de twee bekend te stoppen. Daarmee kwam een einde aan een samenwerking die 35 jaar duurde. Van Kooten en De Bie werden alom geprezen voor de manier waarop ze de tijdsgeest wisten te schetsen. Niet zelden had hun satire voorspellende waarde.

Daarnaast schreef Wim de Bie negen romans en verhalenbundels en maakte hij als zanger vier solo-cd's. Sinds de millenniumwisseling was hij vooral actief op internet. Zo had hij als een van de eersten een eigen weblog en deed hij veel op Twitter.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in