Zó openhartig was Eva Jinek nog nooit

Zó openhartig was Eva Jinek nog nooit

‘In een goed interview komen alle emoties voorbij', stelt Antoinnette Scheulderman.

Eva Jinek is gewend om zelf de vragen te stellen. Hoe is het om dan bij haar langs gestuurd te worden voor een diepgravend interview waar ook nog eens een ware zwangerschapsrel uitrolt? Meesterinterviewer en recent Mercur-winnaar Antoinnette Scheulderman vertelt.

Heb je Eva al vaker geïnterviewd?

“Ja, al een paar keer. Onder andere voor Volkskrant Magazine. Dat was in de tijd dat ze nog echt werd gezien als een ijskonijn, een imago dat mede door dat interview echt veranderd is. Toen ik bij haar thuiskwam bleek ze een vogeltje te hebben dat alles onder scheet, maar die ze desondanks als een kleine koning behandelde. Dat vond ik toen zo grappig. Het gaf me een ander, warmer en humoristischer beeld van haar.”

Het interview begint met een behoorlijke knal als je Eva vraagt naar haar reactie op de zwangerschapsgeruchten. ‘Beledigend tot op het bot’, zegt zij. Had je zo’n felle reactie verwacht?

“Ik had wel bedacht dat ik daarmee wilde beginnen en was benieuwd hoe ze zou reageren. Hoe vaak moeten vrouwen wel niet bewijzen dat niet alles wat er in hun professionele leven speelt ook draait om of ze wel of niet zwanger zijn? Ze heeft ook wel overwogen om er op haar eigen platform over te schrijven, maar heeft het uiteindelijk aan mij verteld. Een fijn primeurtje, maar ook breder dan die geruchten vond ik het interessant om met Eva over het moederschap te spreken. Ik doe dat niet heel vaak in interviews omdat ik zelf geen moeder ben. Maar nu was ik juist wel benieuwd of zij vond dat haar leven nu daadwerkelijk veel beter had gemaakt, wat je wel vaak te horen krijgt als niet-moeder. Eva heeft natuurlijk ook lang géén kinderen gehad. Ik vond haar visie daarop erg interessant.”

Zó openhartig was Eva Jinek nog nooit

Is het lastig om iemand te interviewen die gewend is zelf de regie te hebben?

“Dat ligt aan de persoon, soms hebben mensen die zelf interviewen de neiging om te zeggen: ‘Je wilt zeker hier of daar naartoe.’ Eva denkt overal goed over na, dus ook over wat ze wil vertellen. Maar ze geeft de regie ook wel echt uit handen, ze gaat niet zelf leiden. Dat maakt haar een heel dankbare interviewkandidaat en getuigt ook van hoe professioneel ze is. In die zin precies wat je van haar zou verwachten.”

Met welk gevoel ging je na het interview de deur uit?

“Met het gevoel dat het een lekker gesprek was met alle ingrediënten van een fijn interview. Ik hou ervan als alle emoties in een interview voorbijkomen. In dit geval oprechte boosheid. Maar ook dat je bij het lezen een warm gevoel krijgt. Dat je er iets van opsteekt, erom moet lachen of dat er iets nieuws verteld wordt.”

De nieuwe Nouveau met Eva Jinek op de cover ligt nu in de winkels en is hier te bestellen.

Beeld: Roger Neve

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in