Trainer Stijntje Bruijn: ‘Vier kilo erbij in de vakantie? Prima joh!’

Trainer Stijntje Bruijn: ‘Vier kilo erbij in de vakantie? Prima joh!’

Dertig kilo afvallen kan ook jij. ‘Maar je blijft wie je bent.’

Personal trainer Stijntje Bruijn viel dertig kilo af en deelt haar indrukwekkende en inspirerende succesverhaal in de nieuwe Nouveau. Wij vroegen achter de schermen nog even door. Wat hoopt ze dat onze lezers opsteken van haar verhaal?

Trainer Stijntje Bruijn: ‘Vier kilo erbij in de vakantie? Prima joh!’

Je bent erg nuchter onder wat je bereikt hebt. Denk je dat veel anderen dit ook kunnen?

“Enerzijds denk ik: jezus, het is nogal wat, dertig kilo afvallen en je leven zo veranderen. Maar als je het leeft, voelt het toch anders. Ik begon niet met het idee dat ik alles zou veranderen, en dat is ook niet gebeurd. Maar dingen vielen op zijn plek. Het heeft me inspanning gekost, maar is ook heel natuurlijk gegaan. En in dat opzicht denk ik: dat kan in principe iedereen die het graag genoeg wil. En over de juiste karaktertrekken beschikt, want je moet natuurlijk wel daadkrachtig zijn.”

Vind je dat mensen te veel nadruk leggen op gewicht als het gaat om gezondheid?

“Ja. Je kan gezond zijn met een hoog gewicht, al is een keurig BMI natuurlijk wel lekkerder. En er zijn mensen die prima op gewicht zijn, maar hijgen als een oud paard als ze gaan hardlopen. Gewicht zegt niet hoe iemand in zijn vel zit. Ik ben bijvoorbeeld net vier kilo aangekomen in drie weken vakantie. Heerlijk, Franse kazen eten, elke dag borrelen. Ik kan vreten als een wilde beer. Dat vind ik prima, maar ik merk dat ik makkelijker hardloop zonder die kilo’s. Daarom moeten ze er van mij weer af, omdat ik dat belangrijk vind. Niet vanwege hoe die paar kilo’s extra eruitzien, of hoe het klinkt dat ik als personal trainer ben aangekomen."

Trainer Stijntje Bruijn: ‘Vier kilo erbij in de vakantie? Prima joh!’

Wat raad je mensen aan die willen starten met gezonder leven?

“Denk na over je drijfveren. Dat kan van alles zijn. De buitenwereld, hoe je eruitziet voor anderen. Maar ook dat je een ontzettende lekkerbek bent, en graag veel lekkers wilt blijven eten. Als je de juiste drijfveer hebt, lukt alles je. Mits, en dat is wel een belangrijke, je niet alle plezier uit je leven haalt. Als jij in het weekend graag een bak M&M’s wilt eten, kan dat misschien even niet als je begint met afvallen. Maar uiteindelijk moet dat wél weer kunnen hoor. Dan sport je daar gewoon wat extra voor.”

Wat is de grootste misvatting over 30 kilo afvallen?

“Dat afvallen pijnloos is. Dat is het namelijk écht niet. Ik heb onwijs veel honger gehad toen ik begon, vond het verschrikkelijk. Ik kon de mensen om me heen wel vermoorden. Maar dat sterft uiteindelijk weg en daarna gaat het wel. Daarnaast denk ik dat mensen realistisch moeten zijn over wie je bent zonder die kilo’s. Ik dacht ook: als ik lichter ben, krijg ik een ander leven. Maar ik heb gewoon nog mijn eigen neuroses en nukken. Die hou je altijd, wat je ook weegt.”

Trainer Stijntje Bruijn: ‘Vier kilo erbij in de vakantie? Prima joh!’

Wat hoop je dat mensen meenemen van jouw verhaal, zoals het nu in de nieuwe Nouveau staat?

“Dat het écht kan, afvallen. Ook als je, zoals ik toen ik begon, te veel drinkt, te veel rookt en te veel eet. Het is een kwestie van gewoon beginnen, de ene voet voor de andere. Je krijgt er een energieker en gezonder leven voor terug. Hoe mooi is dat?”

Beeld: Petronellanitta.com

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in