‘Máxima is niet perfect, en dat is zó leuk’

‘Máxima is niet perfect, en dat is zó leuk’

Waarom schrijven we op Nouveau.nl toch zoveel over HM?

Als je op zoek bent naar nieuws en verdieping over Máxima, moet je bij Nouveau zijn. Daar sturen we al jaren op aan, zowel in ons magazine als op Nouveau.nl. Maar waar komt die voorliefde voor Majesteit nou precies vandaan, bij ons blad? We vroegen het hoofdredacteur Claudia Straatmans.

Wat is de link tussen Máxima en Nouveau?

“Toen ik vijf jaar geleden hoofdredacteur van Nouveau werd, kreeg ik een opdracht mee van de toenmalige uitgever: maak Nouveau een titel die helemaal van nu is. Best een uitdagende omdat het merk op dat moment dertig jaar bestond, mensen er een bepaald idee bij hadden en je de trouwe abonnee ook mee wilt nemen op ‘deze reis’.

Als bladenmaker werk ik standaard met een ijkpersoon en ijkgevoel – en deze had Nouveau niet. Ik heb meteen gezegd: dat is Máxima. Komt uit traditie, conservatieve setting en verandert en verfrist op zo’n charmante, natuurlijke wijze – zonder de achterban voor het hoofd te stoten. Ze stuurt mee op de veranderende samenleving. Dat is precies wat we ook met Nouveau willen.”

‘Máxima is niet perfect, en dat is zó leuk’

Elke dag staat er op de site wel iets over Máxima en familie, en ook in het magazine wordt regelmatig uitgepakt met verdiepende stukken over ons koninklijk huis. Hoe pakken jullie dat aan?

"Online zijn wij uitgegroeid tot een bekende bron van Máxima-nieuws. Elke dag lees je op Nouveau.nl wel iets over Máxima en haar gezin. We hebben twee online redacteuren die dol zijn op ons koningshuis en andere koningshuizen, die altijd boven op het nieuws zitten als het om Máxima gaat en ook nauw in contact staan met bijvoorbeeld royal fotografen.

We merken dat veel mensen er geen genoeg van krijgen: we willen weten waar ze nu weer is, wat ze doet, wat ze draagt. Op onze site heeft Máxima-berichtgeving een vaste plek: wij zijn er altijd als de kippen bij als Máxima in den lande is, en brengen dat nieuws zoals past bij ons eigen credo: met smaak, inhoud en substantie.”

Denk je dat Máxima Nouveau leest?

“Ik denk dat ze heel goed terecht kan in onze Happy Fifty, een special die we vier keer per jaar maken voor vrouwen die vijftig zijn of worden. Daarin gaat het om vlotte vijftigers die erg bezig zijn met body en mind, en dat geldt voor Máxima natuurlijk zeker. Twee jaar geleden hebben we eens ‘De Máxima’ gemaakt, een special helemaal over Majesteit. Die heb ik bij Huis ten Bosch laten bezorgen. Ik kreeg een bedankbriefje van de persoonlijke secretaris van de koningin, dat ze er erg van had genoten. In onze ogen staat Nouveau er positief op, in de kringen rondom Huis ten Bosch.”

‘Máxima is niet perfect, en dat is zó leuk’

Merken jullie iets van de tik die het koningshuis het afgelopen jaar heeft opgelopen?

“Rond Griekenlandgate merkten we dat mensen even wat sceptischer waren. Online is een barometer, een thermometer die precies opvangt hoe mensen ergens over denken. In de comments op Facebook was meer afkeuring te horen dan anders. Overigens ging iedereen ook weer snel over naar de orde van de dag. Een week later roemden volgers alweer de kleding van Máxima.”

Wat heb jij zelf met het koningshuis?

“Ik ben precies twee dagen na Willem-Alexander geboren, in hetzelfde jaar. Om die reden lopen onze levens wel een klein beetje parallel en heb ik de belangrijkste stappen goed meegekregen. Toen Máxima haar entree maakte, zag ik hoe je als stel samen sterker kunt worden én een bijdrage aan de samenleving kunt leveren.

Onze koning is erg van Máxima opgeknapt, vind ik. Ik ben niet speciaal een enorme royalty-liefhebber, maar ik kijk met bewondering naar hoe Máxima de BV Nederland op de kaart zet. Heel inspirerend vind ik haar, net als andere moderne vrouwen die onze maatschappij mooi vormgeven. Beauty en brains, daar heb ik een zwak voor.”

‘Máxima is niet perfect, en dat is zó leuk’

Wat vind je het allerleukste aan Máxima?

“Het leukst aan Máxima vind ik haar imperfectie. Ze is best knap, maar niet altijd knap. Ze draagt heel vaak mooie kleding, maar slaat soms ook de plank mis. Ze is niet altijd heel erg slank, soms heeft ze een klein buikje. Haar kapsel is de ene keer fantastisch, maar soms ook lekker verwaaid – op zijn Hollands zeg maar. Door haar imperfectie wordt ze eigenlijk perfecter. Wat is er leuker dan een rafelrandje?”

Beeld: Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in