Loretta Schrijver: een gesprek zonder afstand

Loretta Schrijver: een gesprek zonder afstand

'We hadden meteen een klik.'

Het interview met Loretta Schrijver dat in de nieuwe Nouveau te lezen is, vond plaats vlak voor de nieuwe lockdown. Toen we nog in een horecagelegenheid (buiten zelfs want een zacht najaar) op afstand van elkaar mochten zitten. Maar afstand was er vanaf het eerste moment niet tussen Loretta en mij en dat maakte het interview meteen al tot een gesprek.

Misschien omdat we iets in elkaar herkenden. Omdat we onze boekenkasten hetzelfde hebben ingericht (met boeken nog van onze ouders en dierbare prulletjes van onze moeders). Om al die boeken die wil nog willen lezen en waarvan we eigenlijk al weten: dat gaan we nooit meer doen. Om onze liefde voor dieren, de natuur, muziek.

Grote liefde

We delen een verleden, niet dat ik het gezicht van Koffietijd uit mijn eigen verleden ken…

We groeiden wel allebei op in de jaren zestig, waren tiener in de seventies en hadden grote liefdes en verwachtingen in de jaren tachtig. Een grote liefde hebben we – allebei – ook nu.

Dat gezellige imago dat aan haar kleeft, past haar wel en niet. Het is ontzettend gezellig om met Loretta aan de koffie te zitten. Leuk om met haar te praten, over alles en nog wat. Maar ik zou haar nooit het etiket ‘gezellig’ opplakken. Daarvoor is ze te complex als persoonlijkheid. Er is niets oppervlakkigs aan haar, dat schrijf ik al in het interview.  

Loretta Schrijver: een gesprek zonder afstand

Vileine humor

Als het gesprek op haar basale somberheid komt, leidt dat al snel tot de tragische ervaringen van haar Joodse vader die in oorlog zijn hele familie verloor. Loretta kan niet ander dan vol genegenheid  over hem praten. Benadrukken dat hij ondanks dat onbeschrijflijke leed een liefdevolle vader was, die de humor doorgaf aan zijn dochter. Loretta hield er meer dan een soms heerlijk vileine humor aan over, namelijk een zekere melancholie. Hoe kun je ook met oppervlakkigheid naar het leven en de wereld om je heen kijken met zo’n achtergrond?

Nooit meer op dieet

‘Er hangt altijd een zekere somberheid boven me,’ zegt ze openhartig in het gesprek. Maar dat neemt niet weg dat Loretta Schrijver een van de geestigste vrouwen is die ik ooit ben tegengekomen.

Ze is de vriendin met wie je op een terras (ooit, ooit kan het weer) iedereen die langs komt de maat neemt. Juist omdat je dat ook doet bij jezelf. Hoe verfrissend om te horen dat Loretta het diëten heeft afgezworen. Hoe fantastisch om te constateren dat ze er op de cover van Nouveau februari ondanks dat smashing uitziet, net als in het binnenwerk. Je ziet en leest het allemaal in Nouveau.

Het interview met Loretta niet missen? De nieuwe Nouveau ligt vanaf dinsdag in de winkel en is hier te bestellen. Of abonneer je nu met deze mooie aanbieding.

Beeld: Roger Neve

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in