‘Kajsa’s DNA ligt heel dicht bij dat van Nouveau’

‘Kajsa’s DNA ligt heel dicht bij dat van Nouveau’

Hoofdredacteur Claudia over haar ontmoeting met de ‘minister van stemmen’.

Op onze nieuwe cover prijkt vicepremier en demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Hoofdredacteur Claudia Straatmans vertelt over die keuze, de shoot met de minister en hoe goed zij eigenlijk bij ons blad past.

Waarom minister Ollongren op de cover in deze verkiezingstijden?

“Omdat zij als verantwoordelijk minister gaat over veilig, gezond en met beleid stemmen. ‘Minister van stemmen’ noemen we haar op de redactie. Nouveau wil objectief blijven, geen partij kiezen. Deze minister staat vanuit haar inhoud nu ook boven de partijen, en ook niet meer op de kieslijst. En daarnaast is ze een mooie verschijning die heel goed past bij wat we uit willen stralen, bij ons dna.”

Wat is dat dna?

“Stijl substantie, sterk, sophisticated, een tikje sportief en stoer… dat ligt ook heel dicht bij waar Kajsa zelf voor staat. We zullen iemand nooit transformeren tot een ware glamourpoes of iets wat ze niet is. Maar Kajsa is een prachtige, sterke vrouw, lang en slank, en nog van adel ook. Dat brengt een soort intrinsieke kwaliteit met zich mee. Ze is ingetogen maar toch sophisticated.”

‘Kajsa’s DNA ligt heel dicht bij dat van Nouveau’

Het is ook een vrouw die niet overal op de cover belandt. Dat doet Nouveau wel vaker, denk aan Barbara Baarsma, Ank Bijleveld…

“Het is ons credo dat we graag sterke vrouwen laten zien. Vrouwen uit het bedrijfsleven en de politiek zijn óók bekende vrouwen, we zien ze elke avond in het Journaal, bij de talkshows. Maar over hun privé horen we ze maar zelden. Voor mij is een vrouw met inhoud die nieuwsgierig maakt een goede vrouw om op de cover te zetten. Kajsa is niet standaard: ze heeft bijvoorbeeld een intrigerende familiestamboom en heeft twee volwassen kinderen grootgebracht met haar vrouw, en dat allemaal onder een vergrootglas. Allemaal interessante ingrediënten voor een verhaal dat niet óver maar mét haar is geschreven.”

Hoe was je ontmoeting met de minister?

“Die was heel leuk, juist ook omdat ze bij de fotoshoot aankwam met haar eigen spatscherm. Dezelfde die straks ook in de stembureaus komen te staan. We konden zo ondanks het devies afstand houden toch naast elkaar staan.”

‘Kajsa’s DNA ligt heel dicht bij dat van Nouveau’

Hoe doen politici het eigenlijk voor de camera?

“Over het algemeen heel goed, en bij Kajsa ging het ook allemaal heel snel. Politici zijn vaak heel fijn om mee te werken. Ze waarderen het dat je ze een glansje probeert te geven. Voor BN’ers zijn studio’s soms een ware draaideur – ze doen niet anders. In politici zie ik meer waardering voor ons vak, de journalistiek. Dat werkt heel fijn samen. En voor politici geldt altijd: ze hebben weinig tijd, maar de tijd die je met ze hebt, staan ze er ook echt.”

Het interview met Kajsa Ollongren staat in de nieuwe Nouveau, die vandaag bij abonnees op de mat valt en vanaf woensdag in de winkels ligt. Nieuwsgierig? Je bestelt het nummer hier, of krijgt hier mooie korting op een abonnement.

Beeld: Anne Timmer

Doe je mee aan de grote Nouveau Enquête? Kost je maar 5 minuutjes en we verloten fijne beautypakketten als bedankje!