‘Doe mij qua kapsel liever Blondie dan Beatrix’

‘Doe mij qua kapsel liever Blondie dan Beatrix’

Nouveau’s Josine Droogendijk over haar gesprek met Máxima-biograaf Marcia Luyten.

De een is de vrouw achter ModeKoninginMáxima.nl, de ander schrijft dé biografie over onze koningin, die nu in de winkels ligt. Ze treffen elkaar voor een interview in de nieuwe Nouveau (je koopt ‘m hier) in een suite in het Waldorf. Hoe ging die ontmoeting? We vroegen Josine het hemd van het lijf.

Was Marcia zoals je had verwacht?

“Ja en nee. Wat ik wel had verwacht en wat ook zo was: het is een ambitieuze vrouw en als ze aankomt, komt er echt iemand binnen. Maar ze verraste me direct door tijdens de fotoshoot tegen het team te zeggen dat ze qua kapsel liever Blondie wilde dan Beatrix. Dat vond ik grappig, bij Binnenhof kwam ze op mij juist altijd zo netjes en gepolijst over. Ze was ook… vrolijker dan ik had verwacht. Toen ik tegen haar zei dat ik haar zag als een vrouw die heel goed weet wat ze wil en een duidelijke mening geeft zei ze: ‘Vind je dat ik zo overkom? Wat grappig, mijn man vindt juist dat ik te veel over me heen laat lopen.’”

‘Doe mij qua kapsel liever Blondie dan Beatrix’

Kon je haar boek lezen voor je Marcia interviewde?

“Nee, die was toen nog niet af. Maar ons interview ging ook meer over haar als persoon en het schrijfproces.”

Ging het ook over de gemene delers tussen Marcia en Máxima?

“Ze is zelf terughoudend met vergelijken, maar ik heb daar wel naar gevraagd. Ze zijn toch allebei econoom en moeder van kinderen in dezelfde leeftijd. Maar volgens Marcia is wat ze het meest verbindt toch wel hun levensvreugde. Ze nemen hun carrière allebei heel serieus, maar kunnen ook lekker dansen op een feestje.”

‘Doe mij qua kapsel liever Blondie dan Beatrix’

Jij hebt zelf ook meerdere boeken over Máxima geschreven. Begon het te kriebelen toen je Marcia’s verhalen hoorde?

“Nee, want er komen op dit moment zó veel boeken uit dat de markt echt wel verzadigd is. Daarnaast vind ik een boek schrijver zwaarder dan een zwangerschap plus bevalling, en ik kan het weten. Ik zou iets als Marcia wel heel graag gedaan hebben, echt die reizen maken, die mensen spreken, maar daar is mijn leven niet naar met drie jonge kinderen.”

Heb je van Marcia iets geleerd over Majesteit?

“Zeker. Het boek gaat over Máxima tot aan Sevilla. Daar eindigt het. Dat is een Máxima die ook voor mij onbekend is. Ze is er grondig ingedoken, heeft Mabel gesproken, Máxima’s broers, vriendinnen. Heel dicht op de huid. En dan volgt straks nóg een boek, dat ze nu aan het researchen is. Wat ik zelf erg interessant vond, is hoe ze vertelde over hoe Argentinië Máxima gevormd heeft. We kennen Argentinië niet zo goed, het is echt heel anders dan Nederland. Als je dat weet, begrijp je ook haar kledingkeuzes beter. Die los omgeslagen jassen bijvoorbeeld, daar krijgt ze in Nederland nog best eens kritiek op. Maar in Argentinië struikel je over de capes en de omgeslagen pashmina’s.”

‘Doe mij qua kapsel liever Blondie dan Beatrix’

Waar kijk je naar uit nu we richting Máxima’s vijftigste verjaardag gaan?

“Normaal zou ik uitkijken naar een groot feest met buitenlandse royals en vooral heel veel diamanten, maar dat zit er niet in. Gelukkig komt er een muziekfeest, als goedmakertje. Verder hoop ik op mooie portretten en een interview waarin ze meer over zichzelf vertelt, maar er is nog niets aangekondigd. Zelf viert ze het ’t liefst klein en rustig weet ik. Maar foto’s verwacht ik toch op z’n minst.”

Hoofdredacteur Claudia ging ook even langs in het Waldorf

‘Doe mij qua kapsel liever Blondie dan Beatrix’

Beeld: Roger Neve

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in