/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2FuEvBopwC3W7fdV1749026607.jpg)
Heb je je ooit afgevraagd waar dat mini-vakje in je spijkerbroek eigenlijk voor bedoeld is? Tegenwoordig gebruiken we het nauwelijks – hooguit voor een muntje of een verdwaald haarspeldje. Maar dit ogenschijnlijk onbeduidende zakje heeft een veel rijkere geschiedenis dan je wellicht denkt.
Ouderwetse uitvinding
Volgens Levi Strauss & Co., het iconische Amerikaanse denimmerk dat de spijkerbroek tot leven bracht, werd dit extra zakje al in 1879 toegevoegd aan het ontwerp van hun allereerste 'waist overalls', de voorloper van onze moderne jeans. Het vakje was bedoeld als een veilige bewaarplaats voor het zakhorloge van de arbeider – een onmisbaar accessoire in een tijd waarin er nog geen smartphones bestonden om de tijd op te checken.
Tracey Panek, historica bij Levi’s, bevestigt: “Het kleine horlogezakje was oorspronkelijk ontworpen voor cowboys, spoorwegwerkers en goudzoekers, die hun zakhorloge met een ketting aan hun riem bevestigden. Het vakje bood extra bescherming tijdens het zware werk.”

Andere functies
Door de jaren heen heeft het vakje andere functies gekregen – van luciferdoosjes tot bioscoopkaartjes – en kreeg het allerlei bijnamen: 'muntvakje', 'sigarettenzakje' en zelfs 'condoomvakje'. Toch is het ontwerp nauwelijks veranderd. Het is een stukje erfgoed in de mode, een knipoog naar de oorsprong van een kledingstuk dat al generaties meegaat.
De volgende keer dat je je favoriete jeans aantrekt, weet je: zelfs het kleinste detail vertelt een verhaal. Een verhaal van vakmanschap, van werkende vrouwen en mannen, en van mode die blijft – juist dankzij die ogenschijnlijk vergeten elementen. Gebruik jij het kleine vakje nog weleens?
- archief
- NL Beeld