Ontwerper Paco Rabanne (88) overleden

Door Ella Vermeulen
Paco Rabanne

Mr. Space Age Fashion is niet meer.

Paco Rabanne, de Spaanse modeontwerper, die ook bekend is van zijn vele parfums, is vrijdag overleden op 88-jarige leeftijd. Dat melden naasten van Rabanne aan de Spaanse site Publico.

Rabanne overleed in de Franse plaats Portsall. Daar woonde hij al sinds zijn jeugd. Zijn ouders besloten in 1936 te vluchten uit Spanje, toen daar een burgeroorlog uitbrak.

Paco Rabanne
© Getty Images

"Zijn rebellerende geest onderscheidde hem van andere ontwerpers", laat José Manuel namens het modehuis weten. "Er is maar één Rabanne. Hij had een enorme invloed op tijdloze mode. En dat zal blijven voortleven in het modehuis dat zijn naam draagt."

Rabanne begon als ontwerper voor bekende merken als Christian Dior en Givenchy. In de jaren zestig startte hij zijn eigen modehuis. Rabanne stond bekend om zijn ongewone materiaalkeuzes voor zijn ontwerpen. Zo verwerkte hij metaal en plastic in jurken. Ook maakte hij diverse parfums.

Paco Rabanne
© Getty Images

De ontwerper werd ook regelmatig gevraagd om kleding te ontwerpen voor films. Zo werkte hij mee aan de films Barbarella en Two for the road. Rabanne had bekende muzen als Mia Farrow, Audrey Hepburn en Jane Fonda, die regelmatig rode lopers betraden in een Rabanne-jurk.

In 1999 nam Rabanne afscheid van de modewereld en ging hij met pensioen. Hij verscheen sindsdien weinig meer in de openbaarheid.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in