Hoe het Met Gala heel Hollywood in de stress jaagt

Met Gala spraakmakende looks
© Getty Images Rihanna in de Omelet

Vanavond is het weer zo ver, dan wordt in New York het grootste rode loperfeest ter wereld gehouden: het Met Gala. Officieel sinds 1948 een fundraiser voor het  Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute. Officieus de ultieme barometer voor wie hot is in Hollywood en fashion.

Met Gala spraakmakende looks
© Getty Images Sarah Jessica Parker

Ooit kostte een kaartje zo'n 50 dollar, tegenwoordig tellen celebs tussen de 30.000 en 40.000 euro neer om er naar binnen te kunnen. Het rode loper-moment is onbetaalbaar als het aankomt op persoonlijke PR, binnen is het allemaal niet zo spannend.

Met Gala spraakmakende looks
© Getty Images Cardi B

Er mag niet worden gerookt, er mogen geen selfies worden genomen, de catering is niet al te origineel en dronken worden is een faux pas, zodat er 'droog' genetwerkt moet worden.

Met Gala spraakmakende looks
© Getty Images Iman

Denk daarbij aan zweterige mensen met enorme ego's in buitengewoon onhandige outfits die net de rode loper en trap met honderden fotografen achter de rug hebben en helemaal niet in een charitatieve stemming zijn.

Met Gala spraakmakende looks
© Getty Images

Zoals Gwyneth Paltrow ooit zei: 'Ik ga nooit meer. Het was zo niet-leuk. Het was er kokend heet. Het was veel te druk. Ik vond er helemaal niets aan."

Met Gala spraakmakende looks
© Getty Images Blake Lively

Maar toch: de exposure is zo belangrijk. Voor celebs, voor ontwerpers die meer dan op de catwalk eens kunnen uitpakken met theatrale designs, voor kunstenaars, sporters en creatives, voor personality's wiens inkomen afhangt van een bekend hoofd. Wie spraakmakend voor de dag weet te komen op het Met Gala, heeft daar maanden profijt van.

Met Gala spraakmakende looks
© Getty Images Kim Kardashian

Bovendien is het niet zo dat wie maar betaalt naar binnen mag. Voorzitter en Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour vormt een buitengewoon strenge ballotagecommissie die gerust belangstellenden weigert als ze te saai, niet beroemd genoeg, niet relevant of – shock & horror – passé zijn. Geen uitnodiging krijgen staat gelijk aan jezelf in Sociaal Siberië wanen in deze scene, zo veel status heeft het gala.

Met Gala spraakmakende looks
© Getty Images

Het thema van het Met Gala 2023 is opgehangen aan de opening van de nieuwe expositie: Karl Lagerfeld: A Line Of Beauty. Celebs en stylisten breken daar inmiddels al maanden hun mooie hoofdjes over, want zo'n thema mag nooit te letterlijk worden uitgevoerd. Er zullen vast wel wat klonen opduiken met een hoge witte boord en paardenstaart, maar de kunst is toch Kaiser Karl te vertalen naar net even iets anders, wat toch een beetje Chanel euh, channelt.

Met Gala spraakmakende looks
© Getty Images Rihanna

In de komende uren zal duidelijk worden wat de genodigden ervan hebben gemaakt en wie het gala zal 'winnen' met een OTT look waar nog dágen over zal worden gepraat.   

Morgen zie je de meest spraakmakende looks van het Met Gala, op Nouveau.nl! 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in