Gucci lijkt even helemaal de weg kwijt te zijn

Door Ella Vermeulen
Gucci A/W 2023

We verlangen innig terug naar de tijden van Jackie, Grace en Gwyneth.

Gucci stond ooit voor elegante chic. Voor de beroemde Bamboo Bag met het handvat van bamboe. De Jackie Bag, waar Jacqueline Kennedy mee uit te tekenen was.

Grace Kelly princess grace gucci
© Getty Images

En voor de Flora-sjaal, gemaakt voor prinses Grace die een trouwe klant werd.  

Gwyneth Paltrow
© Getty Images

Het label zakte in de jaren tachtig weg, maar werd vanaf 1994 succesvol gereanimeerd door Tom Ford, die er een sexy, hedonistische draai aan gaf.

Jared Leto
© Gucci

Sinds zijn vertrek in 2004 is het label dolende, al bracht Alessandro Michele nog wel een zekere geestige, louche hippie chic met zich mee.

Hij vertrok vorig jaar van het ene moment op het andere, de A/W 2023 collectie die in Milaan werd gepresenteerd is samengesteld door het design team op basis van archieven van de laatste dertig jaar. Het geheel bewijst dat een schip een kapitein met visie nodig heeft en dat Gucci het gevoel met de tijdgeest helemaal kwijt is.

Gucci A/W 2023
© Brunopress

Geen body diversity, maar graatmagere modellen, looks die samengesteld leken om er zo lelijk mogelijk uit te zien, kleren die eruit zagen alsof ze gemaakt waren van goedkoop materiaal – het zal wel ironisch bedoeld zijn (is Ugly Fashion niet ontzettend Corona 2021?), maar met mode waar een vrouw zich sterk en zelfverzekerd van gaat voelen had deze straatmadeliefjescollectie niets te maken.  

Gucci A/W 2023
© Brunopress
Gucci A/W 2023
© Brunopress
Gucci A/W 2023
© Brunopress
Gucci A/W 2023
© Brunopress
Gucci A/W 2023
© Brunopress
Gucci A/W 2023
© Brunopress

Aan Sabato de Sarno, Gucci’s nieuwe creative director, ligt het niet: hij is nog maar een maand in dienst en mag niet worden afgerekend op het rommeltje dat de catwalk op werd gestuurd. Hij heeft tot september om Gucci vlot te trekken. Laten we hopen dat hij barst van de inspiratie – het label verdient beter dat dit.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in