Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Haarstylist vertelt: zo zou je haarolie écht moeten gebruiken

Haarolie is een prettig middel om je lokken wat aan te laten sterken of een vollere bos te creëeren. Toch kun je met het middel ook al snel de mist in gaan en een vettige coupe veroorzaken. Een haarstylist vertelt hoe je haarolie het beste kunt gebruiken.

haarolie

Shampoos, conditioners, maskers, crèmes en olies: we zien door de bomen het bos soms niet weer in de wereld van haarproducten. Het laatstgenoemde product, olie is er eentje die vooral wordt gebruikt om pluizig haar te voorkomen en die tv-reclame glans te creëeren. Hoe gebruik je het goedje en wat moet je juist wel en niet doen? We nemen je mee.

Wat is haarolie?

Je hebt verschillende soorten haarolie. “Vooral castorolie is rijk aan vetzuren en kan de haardichtheid helpen verbeteren, en jojobaolie bevordert een evenwichtige hydratatie en een gezonde omgeving voor het haar om in te groeien", vertelt Rogerio Cavalcante, hairstylist en eigenaar van de Second Floor Salon in New York aan Glamour Magazine.

Daarnaast zou rozemarijnolie ook een goede optie zijn. Deze variant kan de haarzakjes stimuleren en haaruitval tegengaan.

Wat is de juiste manier om haarolie te gebruiken?

Echter wil je natuurlijk wel het beste uit de oliën halen, zonder dat je je eigen lokken beschadigd. Volgens Christine Bellemare, mede-eigenaar van Maven A Collect salon in Boston, moet je eerst kijken naar het type haar dat je hebt. “Haarolie werkt goed voor alle haartypes, maar de hoeveelheid en de manier van aanbrengen moeten variëren,” zegt ze.

Als je fijn of dun haar hebt, moet je namelijk heel voorzichtig zijn met het gebruik van te veel olie. “Begin met slechts een druppel of twee om het haar niet te verzwaren of vettig te laten lijken – concentreer je op de punten, niet op de wortels,” zegt Bellemare.

Als je dik haar hebt of haar met krullen of textuur, heb je daarentegen iets meer speelruimte. “Dikker of stug haar kan meer product aan en kan er baat bij hebben om het over de hele lengte aan te brengen om de textuur gladder en zachter te maken,” zegt Bellemare. “Voor krullend en golvend haar helpt haarolie om krullen te definiëren, pluis te verminderen en hydratatie in te sluiten.”

Zo breng je het aan

Je kunt haarolie het beste aanbrengen op lichtvochtig of droog haar. “Haarolie kun je het beste op droog haar aanbrengen omdat olie en water niet mengen. Op nat haar kan het niet goed worden opgenomen en blijft het aan de oppervlakte zitten", vervolgt Bellemare.

“Breng het aan op droog haar om vocht in te sluiten, glans toe te voegen en pluizig haar te verzachten, waar het het meest effectief is. Het is ook het beste om olie te vermijden voor het föhnen, omdat de meeste oliën niet hittebestendig zijn en schade kunnen veroorzaken wanneer ze worden blootgesteld aan hoge hitte.”

Druppel een kleine hoeveelheid haarolie op je handen en wrijf je palmen tegen elkaar. Begin dan bij de uiteinden van je lokken en verdeel de olie door je haar tot ongeveer halverwege je haarlengte. Met het teveel aan olie tussen je vingers kam je de rest door de middenlengtes naar de punten. Je hoofdhuid wil je juist overslaan.

Daarnaast kun je haarolie ook 's nachts laten intrekken. Dan is het wel verstandig om je lokken de volgende ochtend weer te wassen. “Zorg ervoor dat je het daarna goed wast en conditioneert om overtollige olie te verwijderen en productophoping te voorkomen.”

En verder?

Het spreekt voor zich dat je haarolie niet aanbrengt op net schoon haar, want dan veroorzaak je die vette lokken. “Breng het voor het wassen aan op de lengten en punten om een beschermende barrière te creëren die voorkomt dat shampoo vocht aantrekt, vooral bij droog of stug haar,” aldus Bellemare. “Het is ook ideaal als finishing step na het föhnen; als het haar volledig droog is om vocht in te sluiten, pluizig haar te verzachten en glans te geven.”

Nog steeds pluizig haar na het gebruik van olie? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. "Pluishaar kan het gevolg zijn van een mix van factoren – droogheid, hitte of chemische schade, vochttekort en omgevingsfactoren zoals vochtigheid,” zegt ze.

“Als je haar na het oliën nog steeds pluizig is, heeft het waarschijnlijk meer vocht nodig,” zegt Bellemare. “Probeer een hydraterende shampoo, conditioner of leave-in treatment te gebruiken voordat je olie aanbrengt om het probleem bij de wortel aan te pakken. Zie olie als een verzegeling - het werkt het beste na de juiste hydratatie, niet in plaats daarvan.”

Hoewel haarolie je haar een stuk gezonder kan maken, verandert je haartype er niet door. “Sommige haartypes zijn van nature vatbaarder voor pluizen,” voegt Bellemare eraan toe. “Hoewel olie de gladheid en glans kan verbeteren, zal het de natuurlijke textuur of het gedrag van je haar niet veranderen.” Duidelijk!

Mode & Beauty
  • Glamour Magazine
  • Adobe Stock