Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dermatologen geven antwoord: is dure zonnebrand beter dan goedkope?

Wie wel eens door de drogisterij of parfumerie loopt, weet: de prijsverschillen van zonnebrand zijn enorm. Van budgetvriendelijke flacons tot luxe tubes met designdop – en allemaal beloven ze datzelfde: bescherming tegen de zon. Maar is dat prijskaartje het echt waard?

zonnebrand vrouw insmeren strand

We smeren ons suf in de zomer, maar waar betaal je eigenlijk voor?

De basis: bescherming boven prestige

Dermatologen zijn duidelijk: het belangrijkste criterium voor een goede zonnebrand is niet de prijs, maar de kwaliteit van de bescherming. Een zonnebrand moet:

  • Breed spectrum bescherming bieden – dus zowel tegen UVB-stralen, (die verbranding en directe DNA-schade veroorzaken) als tegen UVA-stralen (die dieper in de huid dringen en bijdragen aan huidveroudering én het risico op huidkanker);
  • Minstens een SPF 30 hebben, al is SPF 50 aan te raden bij langdurige blootstelling of voor de lichtere huidtypes;
  • Waterresistent zijn als je zweet of zwemt;
  • En afgestemd zijn op je huidtype (vet, droog, gevoelig, pigmentgevoelig…).

“Het maakt niet uit hoeveel je betaalt, zolang het product breed spectrum is en je het royaal en herhaaldelijk aanbrengt”, benadrukt dermatoloog Derrick Phillips aan Independent.

Wat koop je dan wél voor dat extra geld?

Luxe zonnebrandproducten investeren vaak in de ervaring. De texturen zijn zijdezacht, trekken snel in zonder te plakken, laten geen witte waas achter (iets waar vooral mensen met een donkerdere huid op letten), en bevatten soms verzorgende ingrediënten zoals antioxidanten of hydraterende serums.

Ook geuren spelen een rol: in een luxe variant ruik je misschien subtiele citrus of bloemen, waar een goedkopere versie eerder ‘klassieke zonnebrand’ ademt – een geur die voor sommigen nostalgisch is, maar voor anderen juist storend.

Daarnaast speelt verpakking en imago een rol. Een minimalistische flacon met een Frans klinkende naam suggereert al snel kwaliteit – maar schijn bedriegt soms. Zoals Phillips het samenvat: “Het draait om bescherming en toepassing, niet om branding.”

Goedkoop is niet per se minder goed

Budgetvriendelijke zonnebrandproducten worden streng getest en moeten aan Europese regelgeving voldoen. Ze beschermen vaak net zo goed als hun duurdere tegenhangers – zolang je ze correct gebruikt. Want dat is meteen het addertje onder het gras: mensen zijn geneigd zuiniger te smeren met dure producten. En juist dán schuilt het risico op verbranding of schade.

“Je moet zonnebrand zien als iets wat opgaat, zoals tandpasta,” zegt dermatoloog Alexis Granite. “Het heeft geen zin om een luxe product te kopen als je er vervolgens te weinig van gebruikt om het te laten werken.”

Is je huid ‘moeilijk’? Dan loont het soms wel

Voor mensen met een gevoelige huid, neiging tot acne of bijvoorbeeld pigmentvlekken, kan een duurdere zonnebrand wél uitkomst bieden. Deze bevatten vaak verfijndere filters die minder irriteren of vet aanvoelen. Ook zijn ze soms vrij van parfum, alcohol of andere bekende triggers.

Maar let op: ook binnen het goedkopere segment bestaan prima opties voor de gevoelige huid. Even etiketten vergelijken loont dus.

Mode & Beauty
  • Independent UK
  • Adobe Stock