Zó draag je gekleurde oogschaduw als je 50+ bent

oogschaduw felle kleuren
© Getty Images

Gekleurde oogschaduw – groen, blauw, paars – is superhip, maar kan bij vrouwen van middelbare leeftijd huiveringwekkende visioenen van koningin Beatrix en Agnetha van ABBA in de jaren tachtig opwekken.

De trend laten schieten is echter zonde, want je kunt er best iets moois mee doen. Om te beginnen zijn de tinten veel fijner van structuur en zachter van textuur, zodat ze subtieler aan te brengen zijn. Gebruik daarbij liever een schoon kwastje dan je vingers, dat houdt het ook subtieler.

Ga niet meteen glam rock

Ben je gewend aan de aardetinten van de jaren negentig en het smoky eye van de Noughties, dan is het even wennen en oefenen met kleur. Zoals make-up artist Ruby Hammer in The Telegraph zegt: 'Volwassen vrouwen kunnen absoluut kleur dragen, maar doe het met zelfvertrouwen en zonder verontschuldiging. En ga niet meteen voor een glam rock look, hou de kleur licht en de rest van je make-up sober."

Kies je kleuren

Hoe fel je wilt gaan, hangt af van je teint en de kleur van je haar en ogen. In het algemeen geldt dat donkere huidskleuren meer kleur kunnen hebben. Heb je een heel lichte huid, werk dan niet met felle tinten, die kunnen je grauw laten lijken.

Contrasteer vooral met je oogkleur: groene ogen staan prachtig met paarstinten, blauwe ogen met koperachtige zonsondergangkleuren en bruine ogen gaan stralen van groene en blauwe kleuren. Met een paar single doosjes kom je een heel eind, van een palet gebruik je vaak niet alles. 

Aan de slag!

Je brengt de diepste kleur aan waar je anders je donkerste neutrale kleur zou aanbrengen. Zou je normaal gesproken een bruintint aanbrengen op je arcadeboog, probeer daar dan eens zachtpaars of breng een beetje kleur aan in de buitenste ooghoeken en blend die met een neutrale kleur naar het midden.

Altijd handig

Een primer helpt om kreukeltjes te verminderen en met matte oogschaduw is het makkelijker om kleur op te bouwen (glitter trekt bovendien de aandacht naar eerdergenoemde kreukeltjes).

Niet alleen voor kleurige oogschaduw, maar voor alle oogmake-up geldt: zware eyeliner op de onderste oogrand staat al snel gedateerd en kan je ogen zwaar en klein laten lijken. Gebruik het zwarte streepje alleen op de bovenste wimperrand en breng onder de onderste iets zachters aan, bijvoorbeeld een bescheiden streepje bronzer.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in