Witte tanden krijg je (helaas) niet cadeau

Je gewone basisverzekering vergoedt maar een zeer klein aantal tandartsbehandelingen. Tanden bleken is een cosmetische ingreep en wordt niet vergoed. Je hebt wel altijd de mogelijkheid om je aanvullend te verzekeren voor wittere tanden. 

Door Ella Vermeulen
mond tanden lipstick bleken

Vind je witte tanden supermooi en denk je er serieus over na om die van jou te laten bleken? Hou er dan rekening mee dat je de behandelkosten helemaal, of in elk geval voor het grootste deel, zelf betaalt. Slechts een paar zorgverzekeraars vergoeden deze behandeling. En dan ook nog maar alleen als je een uitgebreide, aanvullende tandartsverzekering hebt afgesloten.  

Benieuwd wat voor jou de beste zorgverzekering voor 2023 is? 

Geen vergoeding voor cosmetische ingrepen

Je gewone basisverzekering vergoedt maar een zeer klein aantal tandartsbehandelingen. Tanden bleken is een cosmetische ingreep en wordt niet vergoed. Je hebt wel altijd de mogelijkheid om je aanvullend te verzekeren voor wittere tanden. 

Code checken 

Enkel en alleen bij de meest uitgebreide tandartsverzekering krijg je een vergoeding voor tanden bleken. Volgens Independer zorgexpert Bas Knopperts is het niet zo moeilijk om zelf even checken of ook jouw tandartsverzekering zo’n vergoeding heeft. Je moet alleen even weten hoe. 

“Tandartsen werken met vaste tarieven. Ook voor tanden bleken. Elke behandeling heeft dus een vaste prijs en krijgt ook een eigen code. De code voor uitwendig tanden bleken is ‘E97’. Zoek deze op in je polisvoorwaarden als je wilt weten of – en tot welk bedrag – je hiervoor een vergoeding krijgt.”

Tandartsverzekering, doen of niet doen? 

Op de vraag of je beter wel of beter geen aanvullende tandartsverzekering kan nemen, is het antwoord voor iedereen anders. Gelukkig hoef je geen rekenwonder te zijn om voor jezelf een goede afweging te maken. 

Zoek eerst op wat de extra premie is die je elke maand zou moeten betalen voor je tandartsverzekering. En vermenigvuldig dit bedrag met 12 (maanden). 

Nu je hebt uitgerekend hoeveel extra premie je per jaar kwijt bent, kun je dit bedrag vergelijken met de daadwerkelijke tandartskosten. Die zijn in 2023 voor tandenbleken vastgesteld op € 83,12 per behandeling én per kaak. Voor je hele gebit is de prijs dus 2 x € 83,12 = € 166,24. 

Zijn de werkelijke tandartskosten lager dan het bedrag dat je aan extra premie zou moeten betalen, dan spaar je dus geld uit als je je niet aanvullend verzekert. 

Inwendig en uitwendig bleken

Wist je dat er twee methodes zijn om je tanden te bleken? Over uitwendig bleken heb je hierboven alles gelezen. Dat is een cosmetische behandeling. Daarnaast bestaat er een inwendige bleekmethode, die vooral wordt gebruikt als je tand of kies is verkleurd na een ongeval en de daaropvolgende wortelkanaalbehandeling. Zorgexpert Bas Knopperts: “Bij de inwendige methode maakt de tandarts een kleine opening aan de achterkant van je tand. Via een tijdelijke vulling wordt er bleekmiddel toegevoegd. Deze manier van bleken wordt door de meeste zorgverzekeraars wél vergoed, als je tenminste een tandartsverzekering hebt. De codes die hierbij horen zijn ‘E90’ of ‘E95’.”

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in