/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F05%2FsJJHvY6kSujFQ61746085980.jpg)
De sleutel tot de anti-aging kracht van olijfolie ligt in de rijkdom aan antioxidanten. Stoffen als oleocanthal en oleuropeïne zijn echte superhelden als het gaat om het neutraliseren van schadelijke vrije radicalende boosdoeners achter vroegtijdige veroudering en celschade. Door regelmatig olijfolie te consumeren, geef je je lichaam een natuurlijke bescherming tegen deze onzichtbare vijanden, zo blijkt uit onderzoek van de Spaanse University of Córdoba.
Gezonde vetten
Maar er is meer! Olijfolie staat bekend om zijn hoge gehalte aan gezonde vetten, zoals het enkelvoudig onverzadigde oliezuur en het meervoudig onverzadigde linolzuur. Deze vetten zijn echte hartsvrienden. Ze helpen je cholesterolwaarden in balans te houden, je bloeddruk onder controle te krijgen en het risico op trombose en diabetes te verminderen. Zeker als je wat ouder wordt, is dit een onschatbare steun voor je cardiovasculaire gezondheid.
Wist je trouwens dat olijfolie ook je 'slechte' LDL-cholesterol een handje helpt? "De stof eurolopeïne in olijfolie voorkomt de oxidatie van LDL-cholesterol", aldus het Italiaanse Nationale Gezondheidsinstituut. Dat betekent dat het cholesterol minder snel aan je vaatwanden plakt en je hart dus beter beschermd blijft. Mooi meegenomen, toch?
Een fascinerende Amerikaanse studie uit 2022 bracht nog meer goed nieuws. De onderzoekers volgden ruim 92.000 mensen gedurende 28 jaar en ontdekten dat zij die dagelijks meer dan een halve eetlepel olijfolie (7 gram) consumeerden, 19% minder kans hadden op vroegtijdig overlijden dan mensen die nauwelijks olijfolie aten. Maar er is meer! De olijfolie-liefhebbers hadden ook 29% minder risico op overlijden door neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson, 19% minder kans op sterfte door hart- en vaatziekten, 17% minder kans op kanker en 18% minder kans op ademhalingsziekten.
Kleine verschillen, grote uitkomsten
Wil je profiteren van deze voordelen? Probeer dan eens 10 gram boter, margarine, mayonaise of zuivelvet te vervangen door olijfolie. Volgens de Amerikaanse studie kan zo'n simpele switch je totale sterftekans al met 8 tot 34% verlagen.
De combinatie van antioxidanten, gezonde vetten en ontstekingsremmende effecten maakt van olijfolie een ware alleskunner in de strijd tegen veroudering. Hoewel geen enkel voedingsmiddel de klok volledig kan terugdraaien, is regelmatige consumptie van olijfolie, als onderdeel van een evenwichtig dieet een fantastische manier om je cellen te beschermen, je hart te versterken en het risico op ouderdomsziekten te verminderen. Dus de volgende keer dat je een gerecht bereidt, denk dan eens aan die gouden, vloeibare zegen uit de mediterrane keuken. Je lijf (en smaakpapillen) zullen je dankbaar zijn!
- Adobe Stock