Zin en onzin over de nieuwste hype in cosmeticaland.
Steeds vaker valt de term 'clean beauty', vrij te vertalen als 'schone schoonheid'. Het staat in het algemeen voor producten die bewust worden gemaakt op een manier die niet slecht is voor het lichaam of het milieu. Het gaat van douchegels zonder microplastics tot complete lijnen peperdure huidverzorging en het is hot. En vaag, want een vegan product is niet per se biologisch, dus hoe 'clean' is het dan? We duiken in de feiten.
Hoe herken ik 'cleane' producten?
Voor 'clean beauty' is nog geen officiële definitie. Claims als natuurlijk, organic, vegan, green en groen zeggen op zich niet zo veel. Chemical-free zegt ook weinig, want alle ingrediënten zijn 'chemical' of ze nu synthetisch of natuurlijk zijn. Belangrijker is dat de ingrediënten gezond zijn voor je huid en veilig zijn voor je lichaam en de omgeving, of ze nu natuurlijk zijn of worden geproduceerd in een lab. Wat je van je afspoelt, moet bijvoorbeeld afbreekbaar zijn, het product én de afzonderlijke ingrediënten mogen niet op dieren getest zijn en de verpakking moet recyclebaar zijn.
Waarom is het zo in opkomst?
Zoals veel mensen in de supermarkt meer labels lezen, zo zijn ze dat ook met producten voor lichaamsverzorging gaan doen. Het hoort bij de trend van weten waar je eten vandaan komt en wat erin zit. Wat ook meespeelt, is dat steeds meer mensen een (over)gevoelige huid hebben. Dermatologen weten nog niet precies hoe dat komt, het lijkt een combinatie te zijn van onder andere vervuiling en stress, maar representatief wetenschappelijk bewijs is daar niet voor. Uit marketingonderzoek blijkt dat consumenten tegenwoordig meer belang hechten aan producten voor een gevoelige huid, dan aan anti-age producten. De marketing van natuurlijke, vermeend milde producten met een transparante productiemethode en een eerlijk label horen daarbij.
Is het beter voor mijn huid?
Veel kreten die in de context van 'clean beauty' worden gebruikt (Gwyneth Paltrow: 'Je gaat toch geen antivries op je gezicht smeren?') berusten louter op bangmakerij. 'Clean' of 'natuurlijk' betekent niet per definitie 'veiliger'. Niet alle natuurlijke stoffen zijn goed voor je en niet alle synthetische zijn slecht voor je. Zo zijn zogenoemde natuurlijke producten met een hoge concentratie van botanische extracten een van de belangrijkste oorzaken voor huidirritatie en pigmentatie. En wordt petrolatum vaak genoemd als 'slecht' ingrediënt terwijl het gewoon goede ouwe Vaseline is. Van oudsher het meest gebruikte, zeer betaalbare middel om de huid af te dekken bij eczeem, ernstige brandwonden of een extreem droge huid waarvan de barrièrefunctie onvoldoende is.
Waar let ik op als ik een label lees?
In het algemeen geldt bij cosmetica hetzelfde als bij voedsel: niet te veel ingrediënten in één product, wat er op het label staat moet je kunnen uitspreken en begrijpen en het is fijn als de producent eerlijk is over hoe het tot stand is gekomen. Goed om te weten: in Europa gelden veel strengere wetten dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten of China, dus duik even in de ingrediëntenlijst als je daar crèmes bestelt. Weleda (waar de douchecrème op de foto van is) is een goed voorbeeld van een merk dat bewust omgaat met mens en milieu. Wie er heel verantwoord mee om wil gaan, kan ook letten op een keurmerk als Demeter, Cosmos Organic, Ecocert en het Europees Ecolabel. Deze scoren het hoogst op het gebied van milieu en controle (bron: MilieuCentraal). Kanttekening: het keurmerk zegt niets over de werking op je huid.
Hoe ver moet ik erin meegaan?
Dat is aan jou. Als een letterlijke purist smeren is nog best een uitdaging, het is al heel wat als je net als bij gezond eten de 80/20 regel aanhoudt: 80 procent bewust en gezond, 20 procent wat minder verantwoord. Handig zijn apps als Yuka, Think Dirty en Clean Beauty. Verstandig is niet alles te geloven wat je online leest over 'clean beauty', wetenschappelijk gezien zijn er behoorlijk wat gaten in de claims te schieten. En dat maakt de hype toch wat minder puur dan ie graag lijkt.
Foto's (c) iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in