Is dit plantje echt de remedie tegen het jojo-effect?

Is dit plantje echt de remedie tegen het jojo-effect?

Voor wie denkt dat ze alleen lekker zijn: selderij en peterselie zijn volgens de laatste bevindingen ook echte power planten. Vooral als je wilt afvallen. Experts zeggen dat deze kruiden vetophopingen op je buik tegengaan.  

Jarenlang waren mensen die een gezond eetregime volgden verbaasd als ze weer razendsnel aankwamen na een succesvol dieet. En dat terwijl ze zeker niet naar het gebak en andere 'calorieknallers' grepen. Nu denken wetenschappers dat dit jojo-effect wordt veroorzaakt door foute bacteriën in je darmen. 

Hallo, daar zijn we weerTerwijl je lichaam gewicht verliest als je overstapt op een gezondere manier van leven, blijven de microben - gewend aan je 'vettere' eetpatroon - nog maandenlang actief. Eet je vervolgens weer normaal, dan komen dezelfde microben weer in actie, maar dan wel in de zesde versnelling, waardoor de kilo's zich weer in rap tempo opstapelen. 

Foute darmbacteriënHoewel dit in een ver verleden best heel nuttig was - bijvoorbeeld door vet op te slaan in tijden van tekorten - is de uitwerking nu eerder schadelijk.

Maar, goed nieuws, meer peterselie en selderij eten, kan het effect van een jojo-dieet terugdraaien, menen wetenschappers nu. Zij denken dat 'foute' darmbacteriën de gewichtsschommelingen veroorzaken, omdat ze natuurlijke vetverbranders in ons voedsel vernietigen. In plaats daarvan kweken we helaas 'reservebandjes'...

Verbranden maarMaar dat kun je nu dus een halt toeroepen. En halsbrekende toeren hoeven we daarvoor niet uit te halen: we moeten die hoge hoeveelheid peterselie en selderij gewoon mixen in gezonde drankjes (smoothie time!). 

Bovendien vind je deze vetverbrandende samenstellingen - flavonoïden - ook nog in tal van andere producten, zoals knolselderij en kamillethee.

Klinkt ons als muziek in de oren, gezonde smoothies en kruidenthee als wapen tegen de kilo's.