Daadwerkelijk iets doen in de ochtend lijkt nog belangrijker dan vroeg opstaan. Wist je bijvoorbeeld dat mensen die pas 's middags daglicht zien, een hoger BMI hebben dan mensen die 's ochtends vroeg al van het zonlicht genieten? Dat wijst althans een Amerikaans onderzoek uit. Een andere studie, van Harvard University, toonde aan dat vroege vogels pro-actiever zijn dan nachtbrakers als het gaat om het stellen van doelen en dat ze over het algemeen problemen gemakkelijker oplossen.
Oké, niet iedereen springt 's morgens kwiek en vrolijk zijn bed uit. Het hebben of instellen van vaste ochtendrituelen kan je daarbij enorm helpen. Stel jezelf 's ochtends de vraag: 'Wat wil ik uit mijn dag halen?' of 'Wat is mijn intentie?'. Het antwoord op die vraag helpt bij het ontwikkelen van een passend ochtendritueel. Wij hebben vast zeven uitstekende starters voor je verzameld.
01. Begin de dag in stilte
's Nachts, wanneer je diep ligt te slapen, ben je volledig ontspannen; lichaam en geest verkeren in staat van gelukzaligheid. Schrik je vervolgens wakker van een luide wekker, dan word je abrupt van zalige rust naar harde realiteit getorpedeerd. Niet vreemd dus, als je dan last krijgt van een ochtendhumeur. Vind je het lastig om zonder wekker wakker te worden, kies dan voor zachte geluiden, bijvoorbeeld het geluid van de oceaan, vogels of lichte, klassieke muziek die je wekken. Maar, nog beter is het, om de dag in stilte te beginnen. Stilte heeft namelijk het vermogen om je stresslevels te verlagen, dus je begin de dag positief!
02. Drink water
Tijdens het slapen verlies je ongeveer een halve liter vocht. Vul dat bij voorkeur aan met water, en nee - sorry - niet met koffie! Wanneer je wakker wordt, produceert je lichaam namelijk verhoogde hoeveelheden cortisol (stresshormoon) om je wakker te maken. Voeg je daar cafeïne aan toe, dan slaat je cortisolspiegel op hol. Dat kan ervoor zorgen dat je je hyperactief, te alert of te angstig voelt. En later op de dag juist weer moe. Drink daarom 's ochtends daarom liever - nadat je je tanden hebt gepoetst - een glas (of een grote kop) warm water met vers citroensap. Daarmee herstel je direct de vochtbalans, wat ervoor zorgt dat je je fris voelt.
03. Adem
Zet meteen je raam open wanneer je wakker bent en neem een paar diepe teugen adem. Voelt lekker hé? De luchtkwaliteit is s' ochtends voordat het verkeer volledig op gang is gekomen, zoveel beter dan gedurende de rest van de dag. Door direct na het ontwaken frisse lucht te ademen, ben je minder geneigd om je bed weer in te kruipen. Bovendien krijgt je brein van al die verse ochtendzuurstof een enorme kick; het vergroot je geluksgevoel.
04. Schraap je tong
Volgens oosterse geneeswijze ayurveda is het reinigen van je tong minstens zo belangrijk als het poetsen van je tanden. Het dagelijks schrapen van je tong - het liefst met een roestvrijstalen schraper - verwijdert beslag op de tong en bacteriën die zich daar in de nacht hebben verzameld; samen kunnen die leiden tot slechte adem en zelfs tot een slechte spijsvertering.
05. Mediteer
Wist je dat in de ochtend mediteren je brein een enorme boost geeft? Dat zit zo: mediatie activeert het parasympatisch zenuwstel, wat zorgt voor een diepe staat van ontspanning. Na ongeveer twintig minuten mediteren komen er endorfines vrij die je lichaam energie geven en je helpen om wakker te worden. Moeite met mediteren? Gebruik de app: Headspace, bevat fijne geleide meditaties die mediteren gemakkelijk maken.
06. Beweeg
Hoewel er verschil van mening bestaat over de voor- en nadelen van lichaamsbeweging op de lege maag, suggereert een studie uit de British Journal of Nutrition dat je tot twintig procent meer lichaamsvet kunt verbranden door te sporten in de ochtend, nog voor het ontbijt. Bovendien geeft sporten in de ochtend een enorme endorfine-boost, waar je de rest van de dag op kunt teren. Je voelt je de hele dag door energieker en tackelt gemakkelijker problemen.
07. Maak je bed op
Geen tijd, geen zin, mijn kat ligt zo lekker opgerold in de dekens dus waarom zou haar storen en ach, 's avonds spring ik er toch weer in: slechts een paar excuses om 's ochtends niet je bed op te maken. Toch blijkt die handeling (nog geen minuutje werk!) erg belangrijk voor je welbevinden tijdens de rest van de dag. Een opgemaakt bed geeft een gevoel van rust. 'Een opgeruimde ruimte zorgt voor goede energie', aldus opruimgoeroe Marie Kondo.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
Beeld: iStock