Slapeloosheid, een slechte huid en vermoeide smaakpapillen: het kunnen allemaal signalen zijn dat je verslaafd bent aan suiker.
Dokters, gezondheidsgoeroes en voedingsdeskundigen hameren er al langer op dat mensen moeten minderen met de inname van suiker, omdat het gewichtstoename, tandproblemen en andere ongemakken met zich mee kan brengen.
Onbewust verslaafd
Maar suikers verschuilen zich ook in ogenschijnlijk onschuldige voedingsmiddelen, zoals saladedressings, brood en kant-en-klare koffiedrankjes. De meerderheid van de mensen die afhankelijk zijn geworden van suiker, realiseert zich niet dat er sprake is van een verslaving, totdat ze te maken krijgen met onderstaande tekenen.
Voedingsdeskundigen adviseren om te checken of je last hebt van deze 10 signalen en geven handvatten om je lichaam volledig te detoxen.
Lees ook: Dit is Kate's geheime supersmoothie
1. Slechte huid
Als je constant last hebt van irritatie of acne, is dat een belangrijke indicatie dat je te veel suiker eet, aldus gezondheidsexpert Natalie Lamb. Zij vertelt dat het overvloedig eten van suiker de vrouwelijke hormonen uit balans brengt, wat acne rond de kaaklijn kan veroorzaken. Het kan ook zorgen voor langetermijnschade aan collageen en elastine in je huid, wat leidt tot vroegtijdige veroudering van de huid.
Niet zo fris...
Puistjes of andere huidirritatie kan ook worden veroorzaakt door ontstekingen - die weer aangejaagd worden door suiker, zo toonde een onderzoek door het Universiteitsziekenhuis in Zurich aan in 2011. Door een blikje fris per dag te drinken, neemt de kans op ontstekingen al met 87% toe (105% na twee blikjes).
2. Je smaakpapillen raken uitgeput door suiker
Voedings-specialist Lorraine Kearney zegt dat smaakpapillen uiteindelijk wennen aan hoge hoeveelheden suiker, waardoor je steeds minder die 'suikersensatie' proeft. Daardoor moet je eten steeds zoeter zijn, om dezelfde verzadiging te bereiken. Kearney: "Suiker is echt een drug, want je hebt telkens een grotere hoeveelheid nodig voor hetzelfde effect. Iets wat je eerst enorm zoet vond, kan daardoor later 'gewoon zoet' smaken."
3. Toename van tandproblemen
Tandartsen kunnen het niet vaak genoeg melden: suiker vergroot sterk de kans op gaatjes. Bacteriën in de mond voeden zich met suiker en zorgen zo voor schadelijke zuren, die het tandglazuur aantasten. Gevolg: tandbederf. Daarom is het belangrijk om na elke maaltijd je tanden te poetsen.
4. Constante zin in suiker
Zoals gezegd: je lichaam ziet suiker als een drug, waardoor je er steeds meer van nodig hebt voor je 'suiker high'. Kearney: "Mensen eten vaak blindelings, ze eten wat hen lekker lijkt of wat gemakkelijk voor handen is, omdat ze gefocust zijn op andere zaken." En we realiseren ons vaak niet dat we eigenlijk suiker willen als we zin hebben in soep - want ook daarin zitten vaak verborgen suikers, lang niet alleen in snoep of gebak.
En het blijft moeilijk om hiertegen te vechten, want het eten van suiker zorgt ervoor dat er dopamine in je hersenen vrijkomt, net als bij gewone drugs.
5. Weinig energie
Suiker zuigt als het ware energie uit je lichaam, beter bekend als de 'energiedip'. Natalie Lamb: 'Glucose is belangrijk voor de energieproductie in het lijf, maar het is minstens zo belangrijk om je bloedsuikerspiegel in balans te houden, zonder de pieken en dips die je krijgt als je producten met geraffineerde suikers eet."
Na de consumptie van suiker, zorgt de pancreas (alvleesklier) ervoor dat er insuline vrijkomt, die helpt om glucose te transporteren naar de cellen. Gevolg: we krijgen een lekkere stoot energie. Lamp: "Maar is die energie eenmaal verbruikt, dan krijgen we een energiedip, waarna je lichaam vraagt om nog meer suiker om die cyclus weer opnieuw te starten. Hoe hoger de suikerpiek, hoe groter de dip die volgt."
6. Opgeblazen gevoel
Een bekend type suiker is fructose, die voorkomt in appels en perziken, maar ook in zoetstoffen zoals glucose-fructosestroop. Onderzoekers ontdekten dat fructose winderigheid en een opgeblazen gevoel kan veroorzaken, omdat het niet gemakkelijk wordt opgenomen door het lichaam. Lamb: "Slechte bacteriën en gist produceren gassen als ze onverteerd eten in de darmen fermenteren." Met alle gênante (en soms pijnlijke) gevolgen van dien...
7. Lage seksdrive
Heb je minder zin in seks, maar heb je geen idee hoe dat kan? Dat zou ook best eens aan je suikerinname kunnen liggen. Kearney: "Daar kan je seksdrive inderdaad een dip van krijgen. Als je veel suiker eet, zorgt dat ervoor dat de productie van sekshormonen wordt geremd en je libido in rap tempo omlaag gaat.
Mannen met een te hoge bloedsuikerspiegel kunnen ook nog eens erectieproblemen krijgen, zo bleek uit het John Hopkins onderzoek in 2005. Daaruit kwam naar voren dat 50 tot 75% van de mannen met diabetes kampt met erectieproblemen - dat is drie keer hoger dan bij mannen die deze ziekte niet hebben.
8. Zwakker immuunsysteem
Te veel suiker verzwakt de cellen in het immuunsysteem die bacteriën doden. Als de werking van de lichaamscellen wordt vertraagd door bijvoorbeeld frisdrank en gebak, wordt het voor deze cellen een stuk zwaarder om je lichaam gezond te houden. Het grootste deel (70%) van je immuunsysteem bevindt zich in het spijsverteringsgebied, en dat wordt versterkt door gezonde bacteria.
9. Gewichtstoename
Suiker wordt in je lichaam opgeslagen om later te worden omgezet in energie. Maar als het daar niet voor wordt gebruikt, verandert energie in vet, op ongewenste plekken - zoals rond je taille. En wat er niet aankomt, hoeft er ook niet... juist.
10. Slapeloosheid
Eet je suiker vlak voordat je naar bed gaat (die heerlijke reep chocola, gezellig op de bank), dan is het moeilijker om in slaap te vallen. Suiker remt de productie van het 'relaxhormoon' melatonine, terwijl dat juist weer nodig is om gemakkelijk weg te doezelen. Sweet dreams...
Bron: Daily Mail