/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2FtEph39GvBULXNc1744968556.png)
Van matcha tot flatbread, de foodtrends vliegen ons om de oren. Als je ook maar een beetje de trends op sociale media volgt, is het je vast niet ontgaan dat iedereen zijn oude vertrouwde bammetje heeft ingeruild voor zuurdesembrood. De natuurlijke gisten en het fermentatieproces hebben het brood een gezond imago gegeven, waardoor het extra populair is onder foodies en health-lovers.
Natuurlijke ingrediënten
Maar is de hype het proberen waard? Volgens diëtisten kan het kiezen voor zuurdesembrood wel degelijk voordelen hebben. Zo bevat het doorgaans langzame koolhydraten, is het lichter verteerbaar en zorgt het fermentatieproces ervoor dat mineralen zoals ijzer, zink en magnesium beter worden opgenomen.
Traditioneel zuurdesembrood bevat slechts vier ingrediënten: bloem, water, zout en een zuurdesemstarter. Die starter bestaat uit van nature aanwezige bacteriën en gisten, zonder toegevoegde gist of suiker. Dit maakt het een puur en ambachtelijk product.
Fermenteren
Wat zuurdesembrood uniek maakt, is het fermentatieproces. Tijdens dit proces produceren de melkzuurbacteriën in het desem prebiotica zoals inuline en resistent zetmeel. Dit zijn complexe koolhydraten die niet volledig worden afgebroken in de dunne darm, maar in de dikke darm terechtkomen, waar ze dienen als voeding voor de goede darmbacteriën. Op die manier dragen ze bij aan een gezonde darmflora en bevorderen ze de spijsvertering. "Inuline en resistent zetmeel zijn complexe koolhydraten die de darmgezondheid bevorderen", legt diëtiste Evelyn Arteche uit.
Daarnaast kan zuurdesembrood bijdragen aan een betere bloedsuikerspiegel, een gezonder cholesterolgehalte en mogelijk zelfs helpen bij gewichtsbeheersing. Dit kan op de lange termijn gunstig zijn voor het verlagen van het risico op diabetes en hart- en vaatziekten.
Tot slot: doordat het brood gefermenteerd is, bevat het minder gluten dan normaal brood. Dat maakt het wat lichter verteerbaar voor mensen met een milde gevoeligheid, maar helaas is het niet geschikt voor mensen met coeliakie.
Etiketten lezen
Genoeg gezondheidsvoordelen dus! Toch is het belangrijk om niet blindelings zuurdesembrood te kopen. Veel varianten worden gemaakt met wit meel, terwijl zuurdesem van volkoren granen meer vezels en voedingsstoffen bevat.
Ook worden er aan fabrieksmatig brood vaak ingrediënten toegevoegd zoals azijn, gist en extra gluten. Azijn versterkt kunstmatig de zure smaak, gist versnelt het rijzen waardoor het brood mogelijk niet volledig is gefermenteerd, en toegevoegde gluten kunnen het brood minder goed verteerbaar maken voor mensen met een lichte intolerantie.
Authentiek zuurdesembrood bevat idealiter slechts vier ingrediënten: meel, water, zout en een zuurdesemstarter. Door het etiket goed te lezen en te kiezen voor een korte, simpele ingrediëntenlijst, maak je de meest voedzame keuze.
- Elle
- Adobe Stock