Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zo voorkom je financiële problemen na een scheiding

Een scheidingsproces kan er financieel inhakken. Je betaalt voor mediationkosten, een advocaat en voor griffiekosten bij de rechtbank. Toch stopt het financiële plaatje vaak niet als de scheidingspapieren getekend zijn. Juist in de periode na een scheiding kunnen er veel kosten zijn die zelfs uit kunnen monden in financiële problemen. Hoe voorkom je dat je financieel in de knel komt na een scheiding? Hieronder lees je er meer over. 

scheiding

Regel de hypotheek op een slimme manier 

Als er kinderen zijn, gaat veel aandacht naar hen. Zijn die er niet? Dan is het huis meestal het belangrijkste gesprekspunt. De woonsituatie en gezamenlijke hypotheek blijven cruciaal, ook na de scheiding. Kun je bijvoorbeeld de kosten voor de hypotheek alleen dragen als de hypotheek wordt overgezet? Heeft een van de partners de financiële middelen om de ander uit te kopen door middel van het betalen van de helft van de overwaarde of is er ruimte om op één salaris een nieuwe hypotheek te nemen? 

Bij Zorgeloosch ontvang je zowel advies op financieel, juridisch als bemiddelingsgebied tijdens een scheiding. Bekijk hier wat Zorgeloosch kan betekenen bij een hypotheek na een scheiding. Bij deze scheidingsbemiddelaar en adviseur krijg je snel duidelijkheid met een gratis hypotheekscan of een vrijblijvend gesprek. Je kunt een persoonlijk advies krijgen over je situatie en ontdekken wat de beste oplossing is voor jou. 

Misschien is het beter om samen de woning te verkopen en allebei apart opnieuw te beginnen. Je kunt soms ook de hypotheek op één naam zetten. Vaak is het voordeliger om een nieuwe hypotheek op te stellen voor de partner die in het oude huis blijft wonen. 

Dat zit zo: als één van jullie in het huis blijft wonen, hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Je bespaart bovendien op verhuis- en inrichtingskosten. Voor eventuele kinderen die in het spel zijn, is het bovendien prettig om in hun vertrouwde omgeving te blijven. 

Kosten voor verhuizen en nieuwe spullen 

Als je niet in de oude woning blijft, krijg je te maken met kosten voor het vinden van een nieuwe hypotheek of eventuele huurkosten. Dat betekent vaak ook dat je nieuwe spullen moet vinden voor je woning, tenzij je gemeubileerd huurt. 

Het vinden van een verhuizer of het huren van een verhuisbusje, brengt ook veel kosten met zich mee. Besluit je daar op te besparen en alles nieuw aan te schaffen? Ook dan betaal je natuurlijk weer voor het kopen van nieuwe spullen. 

Dit zijn vaak onvoorziene kosten waar je niet direct aan denkt als je gaat scheiden. Je moet er bijvoorbeeld ook rekening mee houden dat je borden, bestek, een koffiezetapparaat en zelfs een televisie of radio niet dubbel hebt staan in huis. Ook dat moet een van de partners vaak nieuw kopen. 

Maak verstandige afspraken 

De kosten voor nieuwe spullen kunnen onverwacht dus flink hoog zijn. Maar hoe voorkom je dat je in financiële problemen komt? Goede afspraken maken over je hypotheek is zoals gezegd belangrijk, evenals een mediator en advocaat gebruiken die het scheidingsproces vlot en voordelig laten verlopen, zodat ook hier niet te veel kosten mee gemoeid gaan. 

Voor eventuele andere tekorten die ontstaan na een scheiding zijn er wettelijke regelingen, zoals (huur)toeslagen, kinderbijslag of wettelijke alimentatie die betaald moet worden door de partner met het hoogste inkomen. Het is belangrijk om te weten waar je recht op hebt. Ook deze zaken kun je vaak bespreken met een scheidingsadviseur of advocaat. 

Lifestyle
  • Freepik