/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2FXv7oVptA5rHhXX1749634632.jpg)
Met deze tips houd je de hitte buiten.
1. Ramen open? Alleen als het koel is
Het lijkt logisch: ramen open voor wat verkoeling. Maar overdag doe je ze juist beter dicht. Potdicht, beter gezegd. Zodra de buitentemperatuur hoger is dan binnen, laat je met open ramen alleen maar warmte binnen. Zet alles juist ’s avonds en vroeg in de ochtend tegen elkaar open om frisse lucht binnen te laten.
2. Gordijntrucs
Dichte gordijnen overdag houden de zon buiten, maar niet elk gordijn doet dat even goed. Kies voor lichtgekleurde, verduisterende gordijnen of rolluiken. Extra tip: hang een nat laken voor een open raam bij nacht voor natuurlijke verkoeling via verdamping.
3. Ventilator met ijs
Zet een schaal met ijsklontjes of een bevroren fles water vóór je ventilator. De lucht die circuleert wordt hierdoor licht gekoeld – alsof je je eigen mini-airco hebt gecreëerd. Gebruik een tafelventilator op draaistand voor een gelijkmatige verdeling.
4. Pepermunt, eucalyptus & komkommerlucht
Geuren beïnvloeden je warmtebeleving. Een paar druppels pepermunt- of eucalyptusolie in een diffuser of op een koud washandje kunnen verfrissend werken. Ook schijfjes komkommer of citroen in water (of in een geurverdamper) geven een clean, koel gevoel.
5. Planten met een verkoelend effect
Planten zorgen niet alleen voor zuurstof, maar ook voor natuurlijke verkoeling via verdamping. Kies voor groene, bladrijke soorten zoals aloe vera, rubberplant of sansevieria. Zet ze bij ramen of warme hoeken voor optimaal effect.
6. Houd de warmte buiten
Check of je apparaten onnodige warmte produceren. Laat de oven of droger met rust op warme dagen. Zelfs opladers en computers kunnen bijdragen aan de binnentemperatuur. Zet wat je niet gebruikt helemaal uit of trek de stekker eruit.
7. Slaap slim: koel beddengoed & warme douche
Gebruik katoenen lakens of linnen: die ademen en nemen vocht goed op. Een warme douche voor het slapengaan klinkt tegenstrijdig, maar helpt je lichaamstemperatuur te reguleren waardoor je makkelijker in slaap valt.
- Consumentenbond, Milieu Centraal
- Adobe Stock