Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ziet er nog goed uit, maar tóch onveilig: 8 keukentools die je beter kunt vervangen

Zelfs de beste keukentools hebben niet het eeuwige leven. Na veelvuldig gebruik kunnen ze verslijten, hun werking verliezen – of erger nog – een risico vormen voor je gezondheid. Tijd dus om eens een kritische blik te werpen in je keukenlades.

keukentools vervangen vrouw keuken koken

Deze keukentools zijn sneller aan vervanging toe dan je denkt.

1. Snijplanken van plastic

Plastic snijplanken zijn populair omdat ze makkelijk schoon te maken zijn. Toch ontstaan er na verloop van tijd diepe groeven waarin bacteriën zich kunnen nestelen. Ook kunnen kleine deeltjes plastic in je eten terechtkomen. Zie je verkleuring, scheurtjes of ruwe sneden? Dan is het tijd voor een nieuwe.

2. Plastic bewaardozen

Plastic bakjes zijn handig, maar niet zonder risico. Bij verhitting kunnen er schadelijke stoffen in je eten lekken. Kies liever voor glazen alternatieven, die duurzamer én veiliger zijn.

3. Raspers en schillers

Een botte rasp of dunschiller is frustrerend – én gevaarlijk. In plaats van soepel te snijden, glijdt je hand sneller uit. Zodra je merkt dat ze hun scherpte verliezen, investeer dan in een nieuw exemplaar. Je vingers zullen je dankbaar zijn.

4. Blikopeners

Wist je dat blikopeners een van de minst schoongemaakte tools in de keuken zijn? Ze verzamelen ongemerkt voedselresten en roesten snel. Laat je niet verrassen door viezigheid of een kapotte draaiknop – vervang ze op tijd.

5. Keukensponzen

We weten het allemaal: sponzen houden niet van schoon zijn. Hun poreuze structuur houdt water en etensresten vast. Begin je een vreemde geur te ruiken? Dan is het hoog tijd voor vervanging – of stap over op afwasborstels of herbruikbare doekjes.

6. Houten lepels en planken

Hout heeft karakter, maar ook poriën. Die trekken vocht, olie en geurstoffen aan, wat op termijn leidt tot bacterievorming. Bij barstjes, verkleuring of blijvende geur: vervangen.

7. Anti-aanbakpannen

Een pan met beschadigde antiaanbaklaag kan stukjes coating afgeven aan je eten. Geen smakelijke gedachte. Gebruik je metalen spatels of schuursponsjes? Dan is die slijtage vaak sneller dan je denkt.

8. Siliconen bakvormen

Ze zijn handig, kleurrijk en kunnen tegen een stootje – maar ook siliconen degraderen. Vooral bij extreem hoge temperaturen kunnen ze hun vorm verliezen of stoffen afgeven. Zie je scheurtjes of merk je geurverandering? Tijd voor vervanging.

Lifestyle
  • Cnet.com
  • Adobe Stock