Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wedden dat je inboedel meer waard is dan je denkt?

Nouveau x Independer

vrouw thuis inboedel laptop

Hoe weet je nu precies hoeveel de spullen in jouw huis waard zijn? Dat is lastig zelf in te schatten, maar wel belangrijk als je een inboedelverzekering wilt afsluiten. Je beantwoordt daarom bij het afsluiten van de verzekering een aantal vragen waarmee de verzekeraar de waarde kan inschatten. Maar wat als je wilt weten of jouw huidige verzekering alles nog wel dekt. Hoe weet je nu zelf hoeveel je spullen waard zijn? Independer woonexpert Michel Ypma helpt mee een inschatting te maken. 

Wat is voor jou de beste en goedkoopste woonverzekering

Inboedel, wat is dat eigenlijk precies?

Goed om te weten is dat inboedel en opstal twee verschillende dingen zijn. Bij de inboedel behoren alle ‘losse’ spullen in het huis die je mee kunt nemen bij een verhuizing. De spullen die je niet zonder beschadigingen los kunt maken, die vallen dan weer onder de opstal.

Dat onderscheid is soms lastig te maken. Zo valt al je keukenapparatuur (zoals de keukenmachine, broodrooster en koffieapparaat) onder de inboedel. Maar de inbouwkeuken die vastzit niet, die valt onder de opstal. Bij de vloer is het wat ingewikkelder. Dat hangt af van het materiaal en de montage. Bij kliklaminaat valt het bijvoorbeeld onder de inboedel. Net als zachte vloerbedekking (zoals vinyl, linoleum of tapijt), ook als ze zijn vastgelijmd. Maar andere vastgespijkerde of vastgelijmde vloeren vallen dan weer onder opstal. 

Het bepalen van de waarde van de inboedel

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering moet je invullen hoeveel de inboedel waard is. Woonexpert Michel Ypma van Independer legt uit dat dit belangrijk is: “Je voorkomt dat je teveel of te weinig premie betaalt als je de juiste waarde doorgeeft. Maar hoe weet je nu precies wat de spullen waard zijn?

Gelukkig hoef je niet meer zelf met een rekenmachine aan de slag om een inschatting te maken van de waarde. Verzekeraars gebruiken een inboedelwaardemeter. Daarmee kunnen ze een goede inschatting maken, zonder dat ze van al jouw spullen nu exact moet weten wat ervoor is betaald. Dat scheelt veel tijd en is natuurlijk handig als je bijvoorbeeld niet meer precies weet wat je ervoor hebt betaald.” 

Een inboedelwaardemeter, hoe werkt dat precies?

Deze inboedelwaardemeter wordt gebaseerd op onderzoek dat jaarlijks wordt gedaan naar de inboedels van huishoudens in ons land. Daaruit blijkt dat er maar een paar gegevens nodig zijn om de waarde te bepalen. Zo kun je denken aan de volgende vragen: 

  • De leeftijd? Het klinkt misschien raar: maar hoe ouder hoe meer waardevolle spullen je meestal hebt. 
  • Hoe hoog is het inkomen? Hoe hoger het inkomen, hoe meer (dure) spullen er meestal in huis zijn. 
  • De samenstelling van het gezin.  Als je samenwoont met een partner en/of kinderen? Dan heb je meestal meer spullen in huis dan wanneer je alleen woont. 
  • Hoe groot is de woning? Hoe groter het huis, hoe meer spullen er in passen. 

“Heb je bijzondere spullen die veel waard zijn, zoals kunst, dure apparatuur of sieraden? Vergeet die dan niet op te geven, dan sluit de totale inboedelwaarde daar goed op aan. Maar er is een uitzondering. Heb je een erg hoog inkomen, of woon je in een kast van een villa in een luxe wijk? Dan is de inboedelwaardemeter voor jou niet geschikt. Je kunt dan beter kiezen voor een taxatie of het gebruik van een inboedellijst om de waarde van deze (uitgebreidere) inboedel beter te kunnen bepalen. Dan ben je er zeker van dat alle spullen goed zijn verzekerd”, legt Independer expert Michel Ypma uit.   

Is er een garantie tegen onderverzekering? 

Bij het aanvragen van een woonverzekering wil je onderverzekering natuurlijk voorkomen. Dat zou namelijk betekenen dat je niet het volledige bedrag vergoed krijgt bij schade. Dan moet je nog een deel zelf bijleggen. Gelukkig komt het steeds minder voor dat de waarde te laag wordt ingeschat, omdat verzekeraars de inboedelwaardemeter gebruiken. Je krijgt dan ook meestal een garantie tegen onderverzekering. Dit betekent dus dat je nooit voor een te laag bedrag verzekerd bent.

Hoe zit het met afschrijving? 

De waarde van de inboedel blijft niet jarenlang hetzelfde. Apparaten en meubels worden ouder, waardoor ze minder waard worden. Of misschien schaf je juist nieuwe dure producten aan, waardoor je meer bij de inboedelwaarde moet optellen. Michel Ypma expert woonverzekeringen bij Independer: “Verzekeraars werken met een zogeheten afschrijvingslijsten. Hoe langer je bepaalde producten hebt, hoe kleiner het percentage van het aankoopbedrag dat je terug krijgt bij schade. Maar heb je een nieuwe dure tv gekocht? Geef dit dan online aan bij de verzekeraar. De premie wordt dan aangepast, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor onderverzekering.” 

Bereken wat je kunt besparen op jouw woonverzekering   

Lifestyle
  • Getty Images