Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Waarom je beter geen geopende blikjes in de koelkast kunt bewaren

Heb je weleens een blikje geopend, een beetje gebruikt en de rest in de koelkast gezet? Je bent zeker niet de enige. Toch is het slim om deze gewoonte eens te heroverwegen. Geopende blikjes bewaren in de koelkast brengt namelijk meer nadelen dan voordelen met zich mee.

blikjes

Zodra een blikje is geopend, komt het voedsel in contact met zuurstof. Hierdoor kunnen metalen in de verpakking, zoals ijzer, gaan oxideren. Dat beïnvloedt niet alleen de smaak – denk aan die typische, metaalachtige bijsmaak – maar kan ook roest veroorzaken. Uit onderzoek van de Universiteit van Michigan bleek zelfs dat deze oxidatie de uitloging van metalen zoals ijzer en zink in je eten kan verhogen. Niet direct gevaarlijk, maar wel onsmakelijk.

Een broedplaats voor bacteriën

Misschien denk je dat een stukje huishoudfolie voldoende afsluiting biedt, maar in werkelijkheid is het bijna onmogelijk om een geopend blikje écht luchtdicht te maken. En waar lucht binnenkomt, kunnen bacteriën hun werk doen. Daardoor loop je meer risico op voedselvergiftiging – en dat is het laatste wat je wilt na een zorgvuldige maaltijdvoorbereiding.

De oplossing? Breng restjes uit blik over naar een glazen afsluitbare container. Dat is hygiënischer, veiliger en ziet er ook nog eens een stuk netter uit in je koelkast.

Let op roest en deuken

Voor je een blikje opent, is het goed om even naar de buitenkant te kijken. Zitten er roestplekken op? Veeg die eerst weg. En een deuk? Dan is het beter om extra voorzichtig te zijn, want de inhoud kan aangetast zijn.

Voedsel weggooien is zonde. Heb je nog wat doperwten of tomatensaus over? Gebruik het meteen in een salade, omelet of pasta. Restjes kunnen verrassend goed van pas komen – en het is een leuke uitdaging om er iets lekkers van te maken.

Tot slot

Een open blikje in de koelkast zetten lijkt onschuldig, maar het kan je eten bederven. Door het over te doen in een glazen bakje en alert te zijn op roest of deuken, houd je je maaltijden niet alleen smakelijker, maar ook veiliger. Een kleine moeite met groot effect – je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn.

Lifestyle
  • Adobe Stock