/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2Fnouveau2024%2F7%2F9%2F230388597.jpg)
Pasta carbonara valt in de categorie 'goddelijk comfortfood'. En is op dit moment onderwerp van felle discussies tussen met name Amerikaanse en Italiaanse foodies. De reden? Italië wil dat het gerecht deel uit gaat maken van het nationale Immaterieel UNESCO erfgoed, terwijl Amerika beweert dat carbonara een Amerikaanse uitvinding is.
'Pasta breakfast'
De waarheid ligt, zoals meestal, in het midden. Na WOII gaven herbergiers in Trastevere, aan de overkant van de Tiber bij Rome, Amerikaanse soldaten te eten. Die vroegen om een 'spaghetti ontbijt': eieren, bacon en pasta. Die ingrediënten waren op de zware markt te koop, zij het dan met de eieren in de vorm van eipoeder.
Foodie War
Het eerste carbonararecept is gepubliceerd in Amerika in 1952, in Vittles and Vice. Maar Italië houdt stug vol dat het is geboren in de buurt van Rome en ziehier: een Foodie War is geboren.
Geen trademark
"Niemand heeft een trademark op het recept," zegt Alessandro Pipero, Michelinchef van Pipero en ook wel bekend als de koning van de carbonara, bij de BBC. "En om eerlijk te zijn kan het me helemaal niets schelen wie het heeft uitgevonden. Veel belangrijker is dat je het goed klaarmaakt.
Het spek mag echt knapperig worden gebakken en in mijn recept gebruik ik alleen eidooier, opgeklopt met pecorino, peper en wat vet van het uitgebakken spek. Het wordt romig omdat de pasta met de ei-mix niet terug op het vuur gaat, maar au bain-marie wordt verwarmd. Maar als je dat teveel gedoe vind: als je ingrediënten vers zijn, kan het eigenlijk niet misgaan."
Room: yay or nay?
Nu we toch in een Carbonara Dispuut zitten: fronsen Italiaanse koks echt om het gebruik van room in het gerecht? Het wordt door hippe koks als heiligheidsschennis beschouwd, maar nog geen veertig jaar geleden voegde Gualtiero Marchesi, ook bekend als de vader van de moderne Italiaanse cuisine, gewoon 250 ml room aan 300 g spaghetti toe. Het recept is dus niet in steen gehouwen.
Lekker eten
"Carbonara heeft een Italiaanse identiteit," zegt food writer Eleonora Cozella, expert op het gebied van Italiaans eten. "Je moet de historische reis van het gerecht niet verwarren met identiteit. Carbonara is door de jaren heen veranderd, zoals wij allemaal. Maar de oorsprong is Italiaans en het is geen gerecht om over te kibbelen, je kunt er beter samen van genieten."
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Getty Images