Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Vast of variabel contract? Er valt weer wat te kiezen qua energie

De energiemarkt ligt weer open: kies je voor een vast of variabel energiecontract? De voor en nadelen op een rijtje

energiecontract

De vaste energiecontracten zijn weer terug. Mooi nieuws, want dat betekent dat er weer wat is te kiezen. Maar hoe vind je de beste deal tussen al die verschillende contracten? Zet je hem vast of blijf je variabel? Er zijn verschillende voor- en nadelen. Independer energie-expert Joris Kerkhof geeft tips waarmee jij straks de juiste beslissing maakt. 

Vertrouwde vaste prijzen

Met een vast contract staat jouw tarief vast tot het einde van het contract. Op dit moment is er weer een ruime keuze in vaste contracten van een jaar. Ook is er na 1 juni weer een ruimer aanbod gekomen van contracten van 2 en 3 jaar.

Energie vergelijken en besparen

Joris Kerkhof: “Wil je overstappen naar een ander contract terwijl je huidige vaste contract nog loopt? Dan betaal je een boete als je opzegt voor het einde van het contract. Voor huidige vaste contracten betaal je nu minimaal 50 en maximaal 250 euro, afhankelijk van het product dat je hebt (enkel stroom, of stroom en gas). Dit zijn vastgestelde tarieven die voor iedereen gelijk zijn, afhankelijk van hoe lang je contract nog loopt. Vanaf 1 juni 2023 geldt voor alle nieuwe vaste contracten een nieuwe opzegvergoeding, waarbij er gekeken wordt naar de daadwerkelijke resterende waarde van het contract.” Lees hier meer over de nieuwe opzegvergoeding in 2023. 

Voor- en nadelen vast contract

Het voordeel van een vast contract? Zekerheid, niet meer de hele tijd de prijzen in de gaten houden. Als de prijzen stijgen zit jij nog goed met lagere tarieven. Een vast energiecontract is het meest interessant als de prijs op het laagste punt zit. Dan wil je die natuurlijk het liefst zo lang mogelijk vastzetten. Het nadeel van een vast contract?Je profiteert niet direct wanneer de prijzen weer dalen. 

Wanneer kiezen voor een vast contract? 

Als je veel zekerheid wil voor langere tijd en je liever niet te maken wilt hebben met wisselende tarieven en voorwaarden. Er zijn op dit moment al jaarcontracten met tarieven onder het prijsplafond van 0,40 cent per kwh voor energie (tot 2900 kWh) en € 1,45 per m³ voor gas (tot 1200 m³).

Variabele verrassingen 

Bij een variabel contract wordt het tarief per maand, kwartaal of per zes maanden aangepast. Je kan dagelijks boetevrij opzeggen, met een opzegtermijn van 30 dagen. Er zijn op dit moment scherpe deals voor leveranciers met variabele contracten waarbij de tarieven ruim onder het prijsplafond liggen. 

“Veel consumenten hebben op dit moment een variabel contract met hogere tarieven dan contracten die nu voor nieuwe klanten worden aangeboden.Hierdoor is het zeker interessant is om te vergelijken en over te stappen. Dit geldt zowel voor mensen die meer verbruiken als het vastgestelde prijsplafond-verbruik van 2900 kwh en 1200 m3 als mensen die minder verbruiken. Houd er wel rekening mee dat het tarief van een variabel contract elke maand gewijzigd kan worden”, aldus Joris Kerkhof.  

Voor- en nadelen variabel contract

Het voordeel? Je krijgt niet te maken met de nieuwe regels over de opzegboete. Je kunt dus snel wisselen als een andere aanbieder nog goedkoper is, of betere voorwaarden heeft. 

Het nadeel? Je hebt niet de zekerheid van een vaste prijs. 

Zoek het contract dat het beste bij jou past

“Vul je wensen in op een vergelijkingssite. Dan wordt er geadviseerd wat voor jou de beste deal is. Het duurt vaak niet langer dan een kwartier, is gratis en het oude contract wordt voor je opgezegd. En het kan je veel geld opleveren”, aldus Independer energie-expert Joris Kerkhof.

Nouveau ism Independer

Lifestyle
  • Getty Images