Trending topic: taart op kantoor, yay or nee?

taart kantoor collega's

'Gebak is net zo schadelijk als roken.'

Op het moment dat 'taart' trending is op Twitter, weet je dat heel veel mensen zich ergens over opwinden. In dit geval over professor Susan Jebb, voorzitter van de Britse evenknie van het Voedingscentrum, die zegt dat trakteren net zo schadelijk is als collega's passief mee laten roken.

Het is vrijwel overal de gewoonte om als je jarig bent  of bij uitzonderlijke resultaten op kantoor te trakteren. Een gewoonte die we volgens de Britse voorzitter van voedingsbureau Food Standards Agency het beste zo snel mogelijk moeten uitbannen.

,Taart meenemen naar het werk is net zo schadelijk als het passief meeroken met collega’s. We denken dat we allemaal rationele, intelligente mensen zijn die de juiste keuzes maken. Maar we onderschatten de invloed van onze directe omgeving. Als niemand taart meeneemt naar het werk, ga ik het ook niet eten. Maar als er cake voor je neus wordt neergezet, ga je voor de bijl. Probeer die verleiding maar eens te weerstaan’’, zegt Susan Jebb in de Britse krant The Times.

Ze geeft aan dat werkgevers meer kunnen doen om de gezondheid van hun medewerkers te stimuleren. Je moet dan denken aan óf helemaal niet trakteren ;of afspraken en regels rond trakteren op het werk, zoals dat ook al op scholen gebeurt: fruitspiesjes in plaats van een moorkop, crudités in plaats van saucijzenbroodjes – dat soort wissels.

Japke-d Bouma, die al jaren hilarische columns in NRC schrijft over het leed dat kantoor heet, liet in 2020 een poll los op haar zonder uitzondering taartminnende lezers en meldde:

'Een aanleiding om te trakteren? Die is niet eens altijd nodig, vonden veel lezers. Natuurlijk zijn geboortes leuk, trouwerijen, verhuizingen, de geslaagde lancering van een website, de eindexamens van de kinderen.

Maar „als de uitslag van een enge scan meevalt” is eigenlijk een veel betere reden. Of „omdat de zon schijnt”, „omdat het licht in het kantoortoilet weer werkt”, „omdat het donderdag is ofzo”, of „om alle mislukte projecten van het afgelopen jaar te vieren”. „Er is altijd wel een gelegenheid om te trakteren”, schreef een lezer, „en de paaseitjes rammelen alweer aan de deur”.

Maar de béste reden om te trakteren vond ik toch wel die van de lezer die schreef dat het zonde is om iets níét te vieren op kantoor, want: „je weet maar nooit.” Die lezer heeft het begrepen.'

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in