Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Spontaan uit eten is uit, reserveren is in (maar waarom?)

Wil je eten in je favoriete restaurant, reserveer dan een dag of tien (!) van te voren, want spontaan uit eten is uit (maar waarom?)

restaurant uit eten

Zomaar een restaurant binnenlopen in de hoop om een tafeltje te krijgen komt steeds minder vaak voor, omdat de kans om aan te kunnen schuiven steeds kleiner wordt.

We reserveren steeds meer vooruit, en restaurants doen het goed. Dat zeggen reserveringsplatforms en een horecatrendwatcher tegen de NOS. Vooral voor de vrijdag- en zaterdagavond is reserveren tegenwoordig geen overbodige luxe meer.

Er wordt meer besteed

Bovendien geven restaurantbezoekers veel uit, zegt restauranthouder Ruud Bakker, tevens voorzitter van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN): "Gasten eten meerdere gangen, bestellen dure bieren, dure wijnen."

Crisis? Welke crisis?

Opvallend in een tijd van inflatie en een energiecrisis, vindt horecatrendwatcher Wouter Verkerk. "Iedereen dacht het afgelopen jaar dat het rustiger zou worden, maar de dip bleef uit. De restaurants zitten vol, vol, vol."

Overal drukker

De omzet in de horeca steeg in 2022 ten opzichte van 2019 (het laatste jaar voor corona), blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat heeft deels te maken met de gestegen prijzen, maar na de coronacrisis is het ook weer drukker geworden, zegt Verkerk.

'Mega opleving'

Dat merken online reserveringsplatforms ook. TheFork had na de coronacrisis "een mega opleving" in boekingen, zegt manager Jordie Staal. En Bookdinners zag in maart van dit jaar een stijging van 39 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, laat directeur Paul Wiertz weten. In april was de toename 31 procent.

Meer genieten?

Hoe het kan dat mensen veel uit eten gaan, terwijl ze er flink meer voor moeten betalen, is gissen, zegt Verkerk. Een verklaring kan zijn dat er nog steeds een grote groep mensen is die veel te besteden heeft. "En het zou kunnen dat consumenten tijdens de coronacrisis hebben besloten: ik wil meer genieten, bewuster leven."

Of mensen gaan voor hun eerste keuze restaurant omdat ze hun geld maar één keer kunnen uitgeven, denkt Staal.

Kwestie van gewenning

Een andere reden voor de populariteit van vooruit reserveren is dat we het in de coronajaren gewend zijn geraakt en dat het rust biedt in een periode met heel veel onrust.

Het is in korte tijd bovendien veel makkelijker geworden: bellen hoeft vrijwel nooit meer, vaak kun je heel simpel online reserveren. Van alle reserveringen wordt 79% al online gemaakt, tien jaar geleden was dat nog 30%.

Ruim op tijd boeken

Dat leidt er weer toe dat restaurantbezoekers verder vooruit boeken, om zeker te zijn van een plek. Bij populaire restaurants moest je in 2019 zo'n drie à vier dagen van tevoren een restaurant vastleggen, zegt Staal van TheFork. Nu is dat volgens hem ongeveer tien dagen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Lifestyle
  • Getty Images