Omfietsen op zijn Frans: de Loire

Omfietsen op zijn Frans: de Loire

Koninklijke kastelen en een keur aan goede wijnen.

Het begrip ‘omfietswijn’ krijgt een hele nieuwe lading als je door de mooiste Franse wijngaarden kart. Je ziet de prachtigste landschappen en stapt natuurlijk af om de beste ‘chateaus’ te proeven. Wel oppassen dat ze niet naar je benen zakken. Vandaag: de Loire, die pronkt met namen als Sancerre en Pouilly-Fumé

Van Nantes naar de wijngaarden van Muscadet: 21 km

De streek

De wijnstreek volgt in grote mate de rivier en begint, geografisch gezien, in het uiterste westen aan de Atlantische Oceaan. Via de steden Nantes, Angers, Saumur, Tours, Blois en Orléans kom je in het uiterste oosten uit bij de beroemde wijn­dorpen Sancerre en Pouilly-sur-Loire.

Omfietsen op zijn Frans: de Loire

Saumur

De toeristen kennen de Loire vooral van de 140 kastelen die langs of in de buurt van de rivier staan.

Omfietsen op zijn Frans: de Loire

Chambord

De kastelen van Chambord - met een omtrek van 32 kilometer het groot­ste kasteeldomein uit de streek - Chenonceau en Amboise, met het graf van Leonardo da Vinci, zijn wereldberoemd.

De wijn

De Loire staat in de eerste plaats bekend om haar witte wijnen, zowel zoete als droge, maar er worden ook rode en mousserende wijnen gemaakt.

Omfietsen op zijn Frans: de Loire

Door de noordelijke lig­ging van het gebied bevatten zowel de witte als de rode wijnen vaak frisse zuren, maar toch verschillen ze onderling sterk van elkaar.

Omfietsen op zijn Frans: de Loire

Sancerre

Eigenlijk is de streek een lappende­ken van verschillende wijndomeinen die één gemeenschappelijke deler hebben: ze liggen dichtbij de Loire of een zijtak ervan.

Sancerre en pouilly-fumé zijn de beroemd­ste namen van de wijnstreek in het uiterste oosten van de Loire. De witte wijnen van de sauvignon blanc zijn fris en fruitig en bevat­ten een kenmerkend zuurtje.

De fiets

Fiets vanuit het centrum van Nantes over de Pont Général Audibert richting het eilandje in de Loire. Fiets over de Boulevard des Martyrs Nantais de la Résistance verder naar het zuiden. Steek voor een tweede keer de Loire over, maar nu via de Pont de Pirmil.

Omfietsen op zijn Frans: de Loire

Nantes

Neem de Axe Nord Sud tot de Sèvre. Sla vlak voor de Sèvre linksaf, neem het jaag­pad langs deze rivier, zodat de Sèvre aan de rechterkant ligt. Dit jaagpad kun je con­tinu blijven volgen tot Vertou, dat zo’n tien kilometer van Nantes ligt.

Omfietsen op zijn Frans: de Loire

Clisson

Vertou is het grootste wijnbouwgebied in de regio van de stad, met meer dan zeshon­derd hectare muscadet. Je kunt er een lusje maken door de wijngaarden. De Chaussée des Moines in Vertou is een ideale omge­ving om te genieten van kleine gerechten of gebak op een heerlijk terras. Fiets daarna langs dezelfde weg terug naar Nantes.

Deze route vertrekt en eindigt bij de Boulevard Jean Monnet in Nantes

Fietsverhuur in Nantes

Détours de Loire

Bicloo, Bicloo is een fietsverhuursysteem dat je in grote steden wel vaker ziet. Voor weinig geld kun je een (relatief zware) fiets huren.

Du pain, du vin, du vélo

Omfietsen op zijn Frans: de Loire

Verken Frankrijk per fiets op een langzame, kwalitatieve manier en ontdek intussen een heleboel interessante wijnen. Je komt meer te weten over wijnproductie, druivenrassen en appellations in de negen belangrijkste wijnstreken van Frankrijk. Met fietsroutes, adressen van hotels, restaurants en boeiende anekdotes uit de Tourgeschiedenis en insidertips van auteur Ken Lambeets, uitgeverij Lannoo NL, 26 euro 

Bekijk de route en download het gps-bestand op DUPAINDUVINDUVELO.COM

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in