Er is een run op vakanties, maar laat je niet meeslepen!

Door Ella Vermeulen
retro man vrouw strand vakantie
© Getty Images

Als je nog op vakantie wilt, wacht dan nog maar even met boeken, want je bent de enige niet. In januari is er een recordaantal boekingen binnengekomen bij reisorganisaties.

Zelfs afgezet tegen de periode voor corona in 2019, dat bij de meeste reisbedrijven de boeken in ging als een buitengewoon goed jaar, is een stijging te zien van 13 procent. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek dat onderzoeksbureau Gfk in opdracht van de reisbranche uitvoerde onder meer dan 40.000 consumenten.

Iedereen wil even weg

De nieuwste cijfers bewijzen dat Nederlanders de angst voor corona achter zich hebben gelaten, zegt voorzitter Frank Oostdam van de ANVR in het AD. Dat beaamt reisexpert Kees van der Most van onderzoeksbureau Trends & Tourism: "Dit laat zien hoe belangrijk vakantie voor Nederlanders is."

Laat je niet gek maken

Het is natuurlijk leuk voor de reisbranche dat er zo enthousiast wordt geboekt, maar schaarste drijft de prijzen op, dus laat je niet meeslepen. Echt niet alle hotels, huisjes en kampeerplekken zijn al volgeboekt en het vroegboekkortingseizoen (januari en februari) loopt ten einde. Wil je niet de hoofdprijs betalen, dan kun je nu beter wachten tot er last minute aanbiedingen zijn. Dat vraagt wel wat meer flexibiliteit, maar het scheelt vaak wel enorm in de prijs.

Meer manieren om de kosten te drukken

  • Reken even uit wat het scheelt als je niet vertrekt vanaf Schiphol, maar vanuit Düsseldorf, Brussel, Eindhoven of Rotterdam – en of dat nog steeds goedkoper is wanneer je de extra benzine- of treinkosten meerekent.
  • Wat de beste tijd is om te boeken, verschilt per bestemming. Het kan lonen om prijzen te vergelijken via sites als Google Flights, Cheaptickets of Skyscanner. Veel van die sites bieden ook de mogelijkheid om een melding in te stellen voor wanneer het door jou beoogde ticket goedkoper wordt. Prijzen van vliegtickets veranderen namelijk van dag tot dag.
  • All inclusive is niet per se de goedkoopste manier om vakantie te vieren, maar omdat alles is inbegrepen, weet je wel waar je aan toe bent en loopt je ter plekke niet tegen extra kosten aan.
  • Kamperen is en blijft de goedkoopste manier om vakantie te vieren, zelfs op een glamping of in een luxe stacaravan.
  • Aan de Franse Rivièra ben je meer kwijt dan in landen die qua toerisme in opkomst zijn. Denk aan Estland, Montenegro, Albanië en Slovenië, maar ook die van de wat rustigere streken in bekende vakantielanden, zoals de Noord-Duitse en Poolse kust en het Franse Pays de Mans en de Cevennen.
  • Op een doordeweekse dag aankomen en vertrekken is niet alleen rustiger, maar meestal ook voordeliger. Voor wie van plan is naar het zuiden te rijden:  29 juli, 5 en 12 augustus zijn de Zwarte Zaterdagen van 2023. Ook op deze dagen betaal je voor een overnachting vaak meer dan anders.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in