15 prachtige kerstmarkten in Europa!

Door Ella Vermeulen
15 prachtige kerstmarkten in Europa!

Voor het geval je alvast in de stemming wilt komen.

Na twee coronajaren lijken de kerstmarkten in Europa weer volop open te kunnen. Misschien wat minder uitbundig dan eerst, maar met ledlampjes wordt het ook feestelijk en het gaat tenslotte om lekker rondslenteren, een beetje shoppen en op zoek gaan naar een kommetje warme wijn.

In Nederland en België worden de komende weken veel kerstmarkten georganiseerd, daar komen we later op terug. Maar omdat een kerstmarkt in het buitenland iets meer voorbereiding kan vragen wat betreft reis en verblijf, tippen we alvast deze feestelijke pleinen en dorpen, om in de decemberstemming te komen.

Boedapest

Het adventsfeest bij de basiliek is door European Best Destinations voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot de beste kerstmarkt van Europa. Meer dan honderd kraampjes met het beter ambachtswerk en lekkere hapjes vullen het plein. De gevel van de basiliek is het decor voor een lichtshow

Van 18 november 2022 tot 1 januari 2023

Trier

Uitgeroepen tot beste kerstmarkt van Duitsland gaat het decemberfeestje van Trier dit jaar de 43ste editie in. Voor de kathedraal op het middeleeuwse plein wordt een kerstdorp opgebouwd met krap honderd kramen. Dit jaar is er vrijwel elke dag nieuw entertainment, van poppenkast en dansgroepen tot carol singers en andere optredens.

Van 18 november tot en met 22 december 2022

Basel

Meer 'besneeuwde koekoeksklok' dan in Basel wordt het niet. Het oude stadscentrum is mooie versierd, er staan meer dan honderd dennenbomen en de kraampjes staan verspreid over de Barfüsserplatz en de Münsterplatz, wat de bezoekers lekker spreidt.

Van 24 november tot en met 23 december 2022

Praag

Deze kerstmarkt is beroemd om het prachtige mondgeblazen en handgemaakte glaswerk, maar ook om de plaatselijke cuisine: gegrilde worstjes, pannenkoeken en kaasbroodjes die je weg werkt met een slokje svarak, de Tsjechische, citroenachtige versie van warme wijn. Plus: het hele plein ruikt naar kaneel door de zoetigheden die er worden gebakken.

Van 26 november 2022 tot en met 6 januari 2023

Strasbourg

De Franse 'kersthoofdstad' heeft haar historische oude centrum mee. Je vindt er ongeveer 300 kramen, verdeeld over diverse pleinen. Het aanbod is veel handgemaakt speelgoed, kerstversieringen en andere objecten, veelal van hout. Niet missen: de streekproducten, waaronder een heel scala aan spannende worstjes en kugelhopf, een fruitige, amandelachtige liefdesbaby tussen een brioche en een tulband.

Van 25 november tot en met 26 december 2022

Leipzig

Met meer dan 250 stalletjes verdeeld over zes locaties een van de grootste kerstmarkten van Europa. De Marktplatz is de kern van de festiviteiten, maar ook elders is van alles te zien, te proeven en te beleven.

Van 22 november tot en met 23 december 2022

Dusseldorf

In de Altstad worden op diverse pleinen kerstmarkten opgesteld, om de drukte te spreiden. Slagje om de arm wat betreft de schaatsbaan op de Corneliusplatz, die zou vanwege de exploderende energiekosten wel eens niet door kunnen gaan.

Van 18 november tot 30 december 2022

Keulen

Veel bezocht vanuit Nederland: de grote kerstmarkt in Keulen, met de Dom als decor. Om de drukte te spreiden, staat de markt opgesteld op vijf verschillende pleinen, elk met een eigen sfeer. Aan de haven is nog een zesde kerstmarkt te vinden.

Van 17 november tot en met 23 december 2022

Metz

Altijd in de Europese top 10 en steevast genoemd als de mooiste kerstmarkt van Frankrijk. In de kraampjes vrijwel uitsluitende Made in Moselle streekproducten, van klassieke kerst tot verrassend modern design. Er is een lantaarnwandeling (de Sentiers des Lanternes), een reuzenrad en de markt staat op diverse pleinen opgesteld, zodat het minder druk voelt.

Van 18 november tot en met 24 december 2022

Wenen

Het plein voor het stadhuis is de place to be om je onder te dompelen in lichtjes, kerstornamenten, snoep en cadeautjes. Als je er toch bent: ook voor paleis Schönbrunn wordt een kerstmarkt opgesteld.

Van 19 november tot en met 26 december 2022

Salzburg

De kerstmarkt van Salzburg bevindt zich rond de Dom en op de Residenzplatz. Je vindt er meer dan 100 verschillende stands met traditionele versieringen voor de kerstboom en allerlei heerlijke Oostenrijkse lekkernijen, glühwein en warme punch. Muziek heeft er een hoofdrol, niet alleen omdat Mozart in de stad werd geboren, maar ook omdat Joseph Mohr er meer dan 100 jaar geleden Stille Nacht schreef.

Van 17 november 2022 tot 1 januari 2023

Krakau

De oudste en beroemdste kerstmarkt in Polen vindt je op het centrale marktplein in Krakau, voor prachtige historische panden. Je vindt er alles wat je op een kerstmarkt mag verwachten, inclusief kou (trek warme kleding aan!). Deze kerstmarkt is verder beroemd om de catering, je kunt je er tegoed doen aan pierogi (gevulde broodjes), barszcz (rode bietensoep) en pierniki (de plaatselijke peperkoek).

Van 25 november tot en met 26 december 2022

Tallinn

Mooie kerstmarkt op een sprookjesachtige locatie. Net als de kerstmarkt in Krakau trekt die in Tallinn een wat jonger publiek en het soort temperaturen dat je daadwerkelijk aan december doet denken. Voor het stadhuis staat in december al sinds 1441 een versierde kerstboom, ze gaat prat op deze primeur.  

Van 25 november 2022 tot en met 8 januari 2023

Glasgow

Deze Schotse kerstmarkt staat in East Princes Street Gardens met een speciale Santa's Grotto op Castle Street. Hier geen Anton Piecksfeer, maar meer een kruising tussen een kerstmarkt met een kermis, wat het een leuke optie maakt voor als er jonge kinderen meegaan, die niet zoveel hebben met drentelen en shoppen.

Van 19 november 2022 tot 3 januari 2023

Kopenhagen

De Deense hoofdstad kent meerdere Julemarkeder. Die op Højbro Plads is het bekendst, maar de Hans Christian Andersen Christmas Market in Nytorv en de Julemarked Kongens Nytorv zijn ook de moeite waard, net als de hippe in Nyhavn.

Højbro Plads is open van 4 november tot en met 21 december 2022, de anderen kerstmarkten in Kopenhagen beginnen iets later.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in