Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ottolenghi over zijn nieuwe boek 'Extra Lekker': 'Het kan altijd nóg smakelijker'

Ottolenghi over zijn nieuwe boek 'Extra Lekker': 'Het kan altijd nóg smakelijker'

Voor de thuiskok die een extra stapje wil doen.

Hij staat bekend als het culinaire genie waarvan je voor een gerecht 43 ingrediënten in huis moet halen ("Ik heb beterschap beloofd!"). Als de kok die groenten opwindend wist te maken. En als de man die, toen hij twintig jaar geleden een deli opende in Notting Hill, geen idee had dat hij een wereldmerk zou worden, met zeven restaurants en tien kookboeken op zijn naam.

Het nieuwe boek heet Ottolenghi Test Kitchen: Extra Lekker en hij schreef het weer samen met zijn rechterhand Noor Murad. Thema van is op eenvoudige (nou ja, eenvoudig op zijn Ottolenghi's, dan) wijze smaakvolle, doordeweekse gerechten iets 'extra's' kunt geven.

Denk aan harissaboter die je geroosterde champignons, gestoomde groenten of gepofte aardappels extra verrukkelijk maken. Of een tamarindedressing op gebakken kurkuma-eieren die ook heerlijk is over een perfect gebakken biefstuk.

Maar ook een Caesar salade 2.0 en desserts die je kunt perfectioneren en vervolgens kunt aanpassen aan je favoriete smaakcombinaties, zoals een basismousse omgevormd tot koffiemousse met tahini-fudge.

'Nu ben ik degene die in de testkeuken zegt: moet dat er echt allemaal in? Kan het niet eenvoudiger?'

De recepten zijn geschreven voor de thuiskok: "In een restaurant kun je heel complexe processen en eindeloze ingrediëntenlijsten gebruiken," zegt Murad in Knack Weekend. "Je brein moet dus even wennen als je gaat schrijven voor thuiskoks, en dat vraagt oefening als je uit de restaurantwereld komt.