Ottolenghi over zijn nieuwe boek 'Extra Lekker': 'Het kan altijd nóg smakelijker'

Door Ella Vermeulen
Ottolenghi over zijn nieuwe boek 'Extra Lekker': 'Het kan altijd nóg smakelijker'

Voor de thuiskok die een extra stapje wil doen.

Hij staat bekend als het culinaire genie waarvan je voor een gerecht 43 ingrediënten in huis moet halen ("Ik heb beterschap beloofd!"). Als de kok die groenten opwindend wist te maken. En als de man die, toen hij twintig jaar geleden een deli opende in Notting Hill, geen idee had dat hij een wereldmerk zou worden, met zeven restaurants en tien kookboeken op zijn naam.

Ottolenghi over zijn nieuwe boek 'Extra Lekker': 'Het kan altijd nóg smakelijker'

Het nieuwe boek heet Ottolenghi Test Kitchen: Extra Lekker en hij schreef het weer samen met zijn rechterhand Noor Murad. Thema van is op eenvoudige (nou ja, eenvoudig op zijn Ottolenghi's, dan) wijze smaakvolle, doordeweekse gerechten iets 'extra's' kunt geven.

Denk aan harissaboter die je geroosterde champignons, gestoomde groenten of gepofte aardappels extra verrukkelijk maken. Of een tamarindedressing op gebakken kurkuma-eieren die ook heerlijk is over een perfect gebakken biefstuk.

Maar ook een Caesar salade 2.0 en desserts die je kunt perfectioneren en vervolgens kunt aanpassen aan je favoriete smaakcombinaties, zoals een basismousse omgevormd tot koffiemousse met tahini-fudge.

'Nu ben ik degene die in de testkeuken zegt: moet dat er echt allemaal in? Kan het niet eenvoudiger?'

De recepten zijn geschreven voor de thuiskok: "In een restaurant kun je heel complexe processen en eindeloze ingrediëntenlijsten gebruiken," zegt Murad in Knack Weekend. "Je brein moet dus even wennen als je gaat schrijven voor thuiskoks, en dat vraagt oefening als je uit de restaurantwereld komt.

Het duurde een paar maanden voor ik dat kon. Ik kom bovendien uit het Midden-Oosten, waar we ellenlange specerijenlijsten gebruiken voor elk gerecht.

Ottolenghi over zijn nieuwe boek 'Extra Lekker': 'Het kan altijd nóg smakelijker'

Een massala kan tot wel twaalf specerijen hebben, en in de testkeuken vraagt Yotam dan: is dat wel echt nodig? Ik leerde me aanpassen en reduceerde ze tot tien. Maar nu ben ik degene die in de testkeuken zegt: moet dat er echt allemaal in? Kan het niet eenvoudiger?"

Ottolenghi Test Kitchen: Extra Lekker door Yotam Ottolenghi en Noor Murad, € 27

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in