Ook lekker als je niet in de sneeuw zit: Kaiserschmarrn!

Door Ella Vermeulen
Kaiserschmarrn

Voor het geval je nog een lekker warm hapje zoekt als brunch of lunch: Kaiserschmarrn, een van de populairste gerechten in Oostenrijk. Het ziet eruit als een wat rommelige in stukken gesneden pannenkoek, traditioneel worden de stukjes geserveerd met pruimencompote en poedersuiker.

Kaiserschmarrn
© Getty Images

Kaiserschmarren worden gemaakt door bloem, eierdooiers, suiker en melk tot een glad en dik vloeibaar beslag te mengen. Daarna worden er stijfgeklopte eiwitten doorheen gespateld en gaat het beslag in de pan. Het wordt met rozijnen bestrooid en aan de boven- en onderkant gebakken. Het deeg wordt tijdens het laatste deel van het bakproces in kleine stukjes gesneden met een houten pollepel of spatel. In plaats van pruimen kan ook ander fruit worden gebruikt: vooral kersen zijn een populair alternatief.

Sissi berghut
© Getty Images

De naam is vermoedelijk te danken aan keizer Frans Joseph (de man van Sisi, ter ere van dit zoete gerecht een kiekje uit de fondanttrilogie) die tijdens een jachtpartij een houthakkersschmarrn voorgeschoteld kreeg. Deze werd speciaal voor hem met de beste ingrediënten bereid, zoals melk, rozijnen en eieren. Zo ontstond uit een eenvoudig gerecht de kaiserschmarrn.

Voor 4 personen:

  • 4 middelgrote eieren
  • 50 g kristalsuiker (mocht je nog een zakje vanillesuiker hebben liggen: lekker!)
  • 100 g tarwebloem
  • 100 ml volle melk
  • 40 g ongezouten roomboter
  • Snufje zout
  • poedersuiker
  • jam of compote naar smaak

Stap 1

Splits de eieren. Klop de eidooiers en suiker met een mixer in een kom licht en romig. Bewaar de eiwitten. Zeef de bloem erboven en klop met de melk tot een glad beslag. Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf en spatel in delen door het beslag.

Stap 2

Verhit de boter in een koekenpan op laag vuur en bak vier wat dikkere pannenkoeken. Snijd de pannenkoek steeds in vieren en keer de kwarten om met behulp van een spatel. Verdeel op het laatste met de spatel de kwarten in kleinere stukjes. Nog eens keren tot alle stukjes gaar, goudbruin en beetje knapperig zijn. Wil je ze extra knapperig, strooi dan op het laatst nog een eetlepel suiker over de stukjes en bak ze zo nog even: de suiker gaat dan karamelliseren voor wat extra beet.

Stap 3

Bestuif de kaiserschmarrn met de poedersuiker en serveer met de jam. Mjum!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in