Je kunt je dagenlang druk maken over het perfecte kerstdiner óf kiezen voor een relaxte versie. Zoals dit driegangenmenu van de populaire Australische kok Donna Hay.
Tekst en receptuur Donna Hay / fotografie en styling: Chris Court
Bruschetta met gepofte knoflook, burrata en gekneusde basilicum
Even more basics to brilliance
Ingrediënten voor 4 personen:
• 1 hoeveelheid gepofte knoflook (zie recept hieronder), fijngeprakt
• 8 dikke sneden zuurdesembrood
• olijfolie extra vergine
• 4 burrata
• plakjes tomaat, voor erbij
Voor de gekneusd basilicum
• 80 ml olijfolie extra vergine
• 20 g basilicumblaadjes
• ¼ theelepel zeezoutvlokken
Bereiding Verhit de grillpan op hoog vuur. Bestrijk de sneden brood met olie en gril ze in delen 1 minuut aan elke kant, of tot ze geroosterd zijn en grillstrepen hebben. Zet apart. Maak de gekneusd basilicum: doe de olie, het basilicum en het zout in een kom en stamp door elkaar, tot het basilicum gekneusd is. Besmeer het brood met de geprakte gepofte knoflook en leg de burrata erop. Schep de gekneusd basilicum erop en dien op met tomaat.
Gepofte knoflook
Verwarm de oven voor op 180°C. Zet knoflookbollen op velletjes aluminiumfolie (één per vel). Besprenkel met olie, bestrooi met zout en pak ze in. Zet de bollen op een bakplaat en pof ze 40 minuten, of tot ze zacht en goudkleurig zijn. Laat 10 minuten afkoelen en knijp de knoflookteentjes uit hun velletjes. Doe ze in een gesteriliseerd glazen potje. Gooi de velletjes weg.
Geschroeide chilizalm met kokos-komkommersalade
Even more basics to brilliance
Ingrediënten voor 4 personen
• 750 g zalmfilet zonder huid, in 8 stukken
• 60 ml knapperige chiliolie (zie recept in kader)
Voor de kokos-komkommersalade
• 80 ml kokosmelk
• 1 el limoensap
• 2 tl vissaus
• 1 tl fijne kristalsuiker
• 3 Libanese of kleine komkommers, in schijfjes
• 15 g korianderblaadjes
• 2 lente-uien, fijngesneden
Bereiding Maak eerst de kokos-komkommersalade: roer de kokosmelk, het limoensap, de vissaus en de suiker door elkaar. Schep de komkommer, koriander en lente-ui erdoor en zet apart. Rijg dan de zalm aan 8 metalen spiesen. Verhit een antiaanbakpan op hoog vuur. Leg de zalm erin en bak 40 seconden aan elke kant, of tot ze dichtgeschroeid en naar wens gaar zijn. Verdeel de kokos-komkommersalade over diepe borden en leg de geschroeide zalm erop. Schep de knapperige chiliolie erover en dien op.
Knapperige chiliolie
Ingrediënten
• 250 ml plantaardige olie
• 6 sjalotten, gesnipperd
• 10 tenen knoflook, fijngesneden
• 25 g chilivlokken
• 60 ml sesamolie
• 2 el bruine basterdsuiker
• 1 el gefermenteerde zwarte bonen, fijngesneden • 1 tl zeezoutvlokken Bereiding
Verwarm een grote koekenpan op matig vuur. Schenk de olie erin en warm 1 minuut op. Fruit de sjalot en knoflook 12-15 minuten, roer veel, tot ze geelgoud van kleur zijn en de knoflook krokant is. Haal de pan van het vuur en roer de chilivlokken, sesamolie, suiker, gefermenteerde zwarte bonen en het zout erdoor. Schep in een gesteriliseerd jampotje.
Chocolademousse-tiramisu
Even more basics to brilliance
Ingrediënten voor 4 personen
• 16 lange vingers
• 1 hoeveelheid chocolademoussemengsel (zie recept hieronder)
• opgeklopte room, voor erbij
Voor de chocoladedipsaus
• 2 el cacao
• 2 el pure ahornsiroop
• 80 ml melk
Voor de koffiesiroop
• 160 ml verse espresso
• 55 g fijne kristalsuiker
Chocolademousse-mengsel
Ingrediënten
• 250 ml slagroom
• 125 ml double cream of extra slagroom
• 220 g pure (70%) chocolade, fijngehakt
• 60 ml water
• 1 tl vanille-extract
• 3 grote eieren
• 4 grote eidooiers, extra
• 75 g fijne kristalsuiker
Bereiding
Schenk de slagroom en double cream in een koude kom en klop tot er zachte pieken zijn. Zet tot gebruik in de koelkast. Doe de chocolade, het water en de vanille in een grote, hittebestendige kom en zet die op een pan met net kokend water (de kom mag het water niet raken). Roer tot de chocolade is gesmolten. Laat iets afkoelen (het mengsel kan schiften). Doe de eieren, eidooiers en suiker in een hittebestendige kom en zet die op een pan met net kokend water (de kom mag het water niet raken). Mix 8 minuten met een elektrische handmixer op een hoge stand of tot het mengsel warm, dik en luchtig is. Haal de kom van de pan. Vouw 125 ml van het eiermengsel met een metalen lepel door het chocolademengsel. Vouw dit chocolade-eimengsel door de rest van het eimengsel. Zet de kom in een ijsbad en blijf heel luchtig en voorzichtig vouwen tot het mengsel is afgekoeld. Haal de kom uit het ijsbad en vouw de opgeklopte room er luchtig door.
Bereiding Bekleed een cakeblik van 10x25 cm met bakpapier. Maak de chocoladedipsaus: roer in een kom de cacao en ahornsiroop door elkaar. Klop de melk erdoor. Doop 8 lange vingers 3 seconden in de dipsaus en leg ze in het beklede cakeblik. Schep de helft van de chocolademousse erover en herhaal; eindig met een laag mousse. Dek af met een laag bakpapier en een laag plasticfolie en zet 6 uur of een nacht in de koelkast. Maak de koffiesiroop: verwarm een antiaanbakpan op laag vuur. Schenk de espresso en suiker erin en roer tot de suiker oplost. Laat 10-12 minuten heel zacht koken, of tot er een dikke siroop over is. Laat afkoelen. Stort de tiramisu op een platte schaal en verdeel de opgeklopte room en koffiesiroop erover.
Even more basics to brilliance
Donna Hay
In Even more basics to brilliance, het nieuwste kookboek van de populaire Australische tv-kok Donna Hay vind je overheerlijke recepten die door iedere thuiskok makkelijk te maken zijn. Naast bewezen klassiekers omvat het boek basisrecepten voor comfortfood, zoals bouillon voor ramen, tomatensaus en yoghurt-flatbread. Bij elk basisrecept staan slimme smaakvariaties en andere suggesties.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Even more basics to brilliance