Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Nieuwe oplichtingstruc met ‘Whatsapp-voicemail’: dít moet je weten

Nieuwe oplichtingstruc met ‘Whatsapp-voicemail’: dít moet je weten

Hoe deze nieuwe oplichtingstruc precies werkt? We leggen het uit.

Cybercriminelen vinden steeds nieuwe manieren om mensen op te lichten. Zo moet je nu alert zijn op een e-mail waarin staat dat je een nieuwe Whatsapp-voicemail hebt ontvangen.



Voicemail beluisteren.

Veel mensen spreken op Whatsapp een bericht in met de spraakbericht-functie. En daar maken cybercriminelen maar al te graag gebruik van. In de e-mails die steeds meer mensen ontvangen, staat namelijk dat je een nieuwe ‘privé voicemail’ of ‘spraakbericht’ van Whatsapp hebt ontvangen. Het bericht ziet er betrouwbaar uit, omdat het mailadres zo is aangepast dat het écht vanuit Whatsapp lijkt te komen. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de e-mail niet in je spambox belandt. Hieronder zie je een voorbeeld van de e-mail.



Vervelende gevolgen

Onderaan het bericht staat een groene knop met ‘beluisteren’. Wanneer je daarop klikt, kom je op een website terecht, maar is er nog geen man overboord. Vervolgens vraagt de website om te bevestigen dat je geen robot bent. Klik je op de knop ‘toestaan’, dan wordt malware op je toestel geïnstalleerd. Dat is een software die je gegevens, zoals wachtwoorden en gebruikersnamen, kan achterhalen. Ook is het via deze software mogelijk om cryptovaluta te stelen en op jouw toestel reclame te maken voor andere criminele adverteerders.



Meteen verwijderen

Hoewel de afzender van de e-mail er misschien betrouwbaar uitziet, stuurt Whatsapp nooit berichten over het ontvangen van een ‘voicemail’. Bovendien kun je op de app helemaal geen voicemails ontvangen. Wél spraakberichten, maar die melding ontvang je net als ieder ander Whatsapp-bericht. Het is wel duidelijk: deze e-mail is vals en kan meteen de prullenbak in.



Meer lezen van Margriet, hét magazinemerk voor vrouwen die op een leuke manier gelukkig en gezond ouder willen worden? Ga naar Margriet.nl.