'Madonna, wat is er toch met je aan de hand?'

Door Ella Vermeulen
'Madonna, wat is er toch met je aan de hand?'

Met lede ogen ziet fan Ella de capriolen van de voormalige powervrouw aan.

Toen ik een tiener was, was Madonna mijn heldin. Dapper, sexy en een grote mond – alles wat ik niet was. Lekkere muziek ook – wie heeft er niet ge'Vogued, en met de heupen gezwaaid op La Isla Bonita?

'Madonna, wat is er toch met je aan de hand?'

Madonna in 1985

Ik kocht in de bouwmarkt – want daar was het betaalbaar - een schakelketting om als ceintuur te dragen en ging naar een schoolfeest in een lap vitrage waarmee ik hoopte de Like a Virgin-look te benaderen. Kom niet aan mij en mijn liefde voor Madonna!   

Woke voor het hip werd

Lang voor het hip werd, omarmde The Material Girl al de LHBT-gemeenschap (meer letters hadden we toen nog niet). Was ze een uitgesproken feminist die haar eigen zaakjes regelde. En activistisch bij thema's die haar aan het hart gingen: rechten voor vrouwen, voor homo's, voor mensen van kleur.

Hoeveel vermakelijke metamorfoses ze ook onderging, in de kern klopte het altijd, omdat ze er zelf in geloofde. Dat geloof, dat lijkt ze kwijt te zijn. Ze was 42 in 2000, toen ze met Music haar laatste goede plaat maakte (oww, toen hadden we nog CD'tjes!) en schalks danste met cowboys. Inmiddels is ze 64 en begint haar strijd om hip over te komen iets karikaturaals te krijgen.

Het gaat me aan mijn hart om een vrouw die ik zó bewonder zo te zien worstelen met muziek die niet meer de hare is en provocaties waar niemand nog van onder de indruk is.

Het is vooral zielig, hoe ze vanuit een soort cocon het ene filmpje na het andere plaatst, in de hoop viraal te gaan en weer relevant te zijn (althans, wat zij daar voor aanziet).

Hoe nu verder?

Madonna is intelligent en een van de meest ambitieuze vrouwen in de showbizz. In plaats van steeds willen te reïncarneren in een menselijke avatar van iets wat in de verte op Madonna begin jaren negentig lijkt, zou ze een badass zestiger kunnen zijn. Denk aan Annie Lennox (67) of Gloria Estefan (65) die nog altijd muziek maken en mentoren zijn geworden van jongere artiesten.

'Madonna, wat is er toch met je aan de hand?'

Dat zou Madonna natuurlijk ook kunnen, als haar vermaledijde ego niet zo snakte naar zelf in de spotlights staan. Maar ook dat kan nog altijd: ze zou vriend en vijand kunnen verrassend met ander repertoire dan de dance waarin ze is vastgelopen. En dan misschien niet meer in een pakje uit de SM-winkel, maar sinds ik een boom uit Madonna's punani heb zien groeien, zie ik haar toch al liever aangekleed.

Wie durft het aan om een vrouw die zó overtuigd is van haar eigen genialiteit te vertellen dat ze haar koers beter kan verleggen? Zoon Rocco?

Of dochter Lola? Madonna's fans, voor zover ze die nog heeft? Afgaand op de reacties op haar filmpjes ben ik niet de enige die zich zorgen maakt...  

'Madonna, wat is er toch met je aan de hand?'

En dat vind ik dan ook weer sneu. Het is makkelijk om over Madonna's recente gedrag te smalen. Laten we niet vergeten dat er inmiddels een hele generatie supersuccesvolle popprinsessen op haar schouders staat. Dat ze voor heel veel meisjes, waaronder ik zelf, een rolmodel was wat betreft het hebben van een mening, een carrière en genieten van seksualiteit. En dat we al sinds 1982 dansen op haar muziek.

'Madonna, wat is er toch met je aan de hand?'

Veertig jaar is lang in de showbizz. We hebben allemaal momenten waarop ouder worden even niet zo fabulous is als we graag zouden willen. Waarop loslaten en een nieuwe vorm vinden de enige manier is om weer door te kunnen en de vrolijkheid te heroveren. Ik gun het Madonna om dat kantelpunt snel te vinden – ze verdient een betere legacy dan waar ze nu mee bezig is. 

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in