WEEKENDTIPS

WEEKENDTIPS

Weekendtips

weekendtips
1. Grayson Perry - Hold Your Beliefs Lightly (Solotentoonstelling) Grote solotentoonstelling van de Britse kunstenaar Grayson Perry. Het werk van Grayson Pery kent een enorme diversiteit aan technieken en materialen, en bestaat onder meer uit wandtapijten, keramiek, gietijzeren sculpturen, films, jurken en zelfs een compleet huis. Grayson Perry (1960) is een van de bekendste hedendaagse Britse kunstenaars. In 2003 won hij de prestigieuze Turner Prize. In zijn werk worden esthetische vraagstukken met betrekking tot schoonheid en ambachtelijkheid scherp uitgespeeld in relatie tot sociale en maatschappelijke issues. Terugkerende thema's in het werk zijn religie & mythologie, identiteit & gender, kunst & kunstwereld, klasse & consumentisme, conflict & oorlog. Deze thema's staan centraal voor het werk van Perry en vormen het klankbord van zijn leven. Het Bonnefanten verwierf recent enkele werken van Perry: het wandtapijt The Walthamstow Tapestry, de monumentale, vierdelige ets A map of days en de keramische vaas Memory Jar die momenteel te zien was in de tentoonstelling CERAMIX.

Waar: Bonnefantenmuseum, Avenue Céramique 250, 6221 KX Maastricht Wanneer: 26 t/m 5 juni Website: www.bonnefanten.nl

2. Boekenfestijn in Nieuwegein Wat is het boekenfestijn? Boekhandels kopen boeken in met recht van retour en kunnen de boeken terugsturen naar de uitgever. De boeken die terugkomen bij de uitgever mogen tegen gereduceerde prijzen wederom op de markt worden gebracht. Het Boekenfestijn koopt deze boeken en restvoorraden op bij uitgeverijen, boekhandelaren en boekenclubs. Ook importeert het Boekenfestijn boeken, hobby-artikelen en CD-roms rechtstreeks uit Engeland en de Verenigde Staten. Alles wordt vervolgens aan consumenten aangeboden op zelf georganiseerde beurzen onder de naam “Boekenfestijn”.

Waar: Beursfabriek Nieuwegein, Symfonielaan 1, 3438 EW Nieuwegein Wanneer: 26 t/m 28 februari Website: www.boekenfestijn.com

Weekendtips
3. Grote archeologische tentoonstelling over Maya’s in Assen Met een unieke mix van meer dan 200 objecten is de tentoonstelling een ontdekkingstocht door de mysterieuze Mayacultuur en tegelijkertijd een schatkamer van prachtige Maya-objecten. Veel van de objecten die uit Midden-Amerika naar Assen komen, zijn nog nooit in Europa te zien geweest. De tentoonstelling geeft een beeld van de intrigerende en hoogstaande beschaving en focust vooral op de bloeiperiode van de Maya’s, 250 tot 900 na Christus. Hoe kon de Mayabevolking in grote steden midden in het onherbergzame en gevaarlijke regenwoud overleven? Dat is de centrale vraag. Met de maïscyclus als rode draad - zaaien, groeien, oogsten en wedergeboorte - komen uiteenlopende aspecten van de Mayacultuur aan bod: het leven aan het hof van de koning, de kalenders en uitgebreide kennis van het heelal, de prachtige beeldhouwwerken met historische verhalen en de geheimzinnige godenwereld.

Waar: Drents Museum, Brink 1, 9401 HS Assen Wanneer: 28 februari t/m 4 september Website: www.drentsmuseum.nl

4. TV dit weekend - Verborgen verleden, 27 februari - NPO 2 / 20.30 - 21.20 uur Deze keer gaat Mr. Frank Visser in de archieven op zoek naar zijn roots. -  Close Up: De natuurlijke grandeur van Gérard Depardieu, 28 februari - NPO 2 / 19.15 - 20.15 uur Regisseur Richard Melloul ging voor de documentaire De natuurlijke grandeur van Gérard Depardieu op zoek naar ‘de ware Depardieu’ en interviewde de acteur zelf. De levende legende verscheen in meer dan 180 films.

5. De Culinaire Verleiding + Klein Berlijn in Groningen De MartiniPlaza staat vol met foodtrucks en eetkraampjes tijdens De Culinaire Verleiding. Ook vintagemarkt Klein Berlijn maakt deel uit van het evenement. Van foodtrucks en eetstands, tot Surinaamse roti en Hollandse runderstoofpot; van biologisch tot lekker ongezond. Een culinaire happening voor foodliefhebbers, fijnproevers en kookgekken! O.a.: - Wijn- en whisky proeverije - Verschillende masterclasses - Workshops - Pop-up restaurant - Gin bar - Streek- en vintagemarkt - Vermaak voor de kleintjes - En natuurlijk veel live muziek!

Waar: Martiniplaza, Leonard Springerlaan 2, 9727 KB  Groningen Wanneer: 27 februari en 28 februari Website: www.deculinaireverleiding.nl